"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


128 χώρες τρώνε μακαρόνια Τουρκίας

Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης βιομηχανίας... ζυμαρικών στον κόσμο φιλοδοξεί να κλέψει από τη «βασίλισσα» του είδους, την Ιταλία, η γειτονική Τουρκία που διανύει μία από τις καλύτερες χρονιές της στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την τουρκική Eνωση Βιομηχάνων Ζυμαρικών η χώρα αναδεικνύεται σε «νούμερο 2» εξαγωγέα ζυμαρικών παγκοσμίως: στο 9μηνο του 2010 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) οι επιχειρήσεις-μέλη της εξήγαγαν 221.000 τόνους ζυμαρικών σε 128 χώρες του κόσμου, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είχαν εξαγάγει 217.000 τόνους.

Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eνωσης Μπουράτ Μποζκούρτ, είναι να κλείσει το 2010 με εξαγωγές 300.000 τόνων. Την επόμενη πενταετία, ο πήχης ανεβαίνει στους 500.000 τόνους, που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολή» ο κ. Μποζκούρτ επεσήμανε ότι οι ανταγωνίστριες χώρες χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα της οικονομικής και πολιτικής τους δύναμης κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα μπορούν να εξάγουν χωρίς περιορισμούς.

Και συμπλήρωσε: «Διασφαλίζουμε την κατάταξή μας με το να γινόμαστε ισχυρότεροι».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: