"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα «βουλγαρική νάρκη» στο Μπουργκάς

Νέα «βουλγαρική νάρκη» στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έβαλε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τη στιγμή που η Αθήνα και η Μόσχα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις προοπτικές για το έργο.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ουσιαστικά τερματίζοντας την πρωτοβουλία Ελλάδας και Ρωσίας για τον εμπλουτισμό του σχεδίου με νέους μετόχους, κυρίως Αμερικανούς, ώστε να ξεπεραστεί και το γεωπολιτικό πρόβλημα.

Η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη Ιουλίου η ρωσική Rosneft με την αμερικανική Chevron και αφορά την από κοινού διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα αποτέλεσε κλειδί για την εξέλιξη του έργου, αφού η Chevron εμφανίστηκε έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης αλλά η προώθηση σκόνταψε στη Σόφια.

«Βουλγαρία,Ελλάδα και Ρωσία πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου» είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε με όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία: «Αποκλείεται η μελέτη να αποβεί υπέρ της κατασκευής του έργου.Ποιος θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στον μικρό κόλπο του Μπουργκάς;Πώς μπορούμε να κόψουμε δάσος για να κάνουμε δρόμο για τον αγωγό μέσα σε περιοχές προστατευόμενες από το πλαίσιο Νatura 2000;».

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία ΤίναΜπιρμπίλη και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Σεργκέι Σμάτκο με την αναγγελία λειτουργίας κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση των συμφωνιών για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream προσπαθούσαν να δώσουν την αίσθηση ότι το Μπουργκάς προχωρεί έστω και με αργά βήματα.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα του έργου και είπαν ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ ο κ. Σμάτκο αναγνώρισε ότι η χώρα μας κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την υλοποίηση του έργου.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: