"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα «δεν» που ηχούν σαν «ναι»

Του Παντελη Mπουκαλα

Η αλήθεια είναι πως οι δύο λεξούλες απαρτίζονται από τον ίδιο αριθμό γραμμάτων, έχουν μάλιστα το ένα κοινό, το νι (στην αρχή της η μία, στο τέλος η άλλη)· κοινό έχουν και ένα μέρος του ήχου τους, και επιπλέον ανήκουν αμφότερα στα μόρια. Αλλά ώς εκεί και μη παρέκει· το «ναι» παραμένει μόριο της καταφάσεως και το «δεν» αρνητικό. Τίποτα λοιπόν δεν επιτρέπει να τα συγχέουμε, να τα χρησιμοποιούμε σαν συνώνυμα. Εκτός πια και υπάρχει ακόρεστη «πολιτική βούληση» που δεν αρκείται να αλλάξει τα πράγματα αλλά ορέγεται να αλλάξει και το νόημα των λέξεων. Και με το ΠΑΣΟΚ, αυτό συμβαίνει. Παλαιόθεν.

Είπαν λοιπόν ότι δεν θα περικόψουν μισθούς και συντάξεις. Και κάνοντας το «δεν» τους «ναι», τα περιέκοψαν. 

Είπαν ότι δεν θα θίξουν τα χρονικά όρια των συντάξεων. Και ναι, τα έθιξαν

Είπαν ότι θα τερματίσουν την αδιαφάνεια στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και δεν θα επιτρέψουν τη νομή της εξουσίας από μη νομιμοποιημένους θεσμικά συγγενείς και φίλους. Και, όσο χαριεντίζονται με την ηλεκτρονική διαβούλευση, τα μέλη της οικογένειας, ασκώντας προφανώς το κληρονομικό τους δικαίωμα, συμμετέχουν σε αδιαφανή «ντιλ», οι δε φίλοι, υπό μορφή συμβούλων, υπερκέρασαν τους υπουργούς. 

Είπαν ότι δεν θα ξαναεπιτρέψουν την περαίωση. Και δεν θυμήθηκαν το «δεν» τους όταν την ανακοίνωναν. 

Είπαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα έργο χωρίς αυστηρή περιβαλλοντική μελέτη. Και σκόπευαν να μετατρέψουν το Πλατυγιάλι σε υποδοχέα του πλέον επικίνδυνου αερίου.

Είπαν ότι δεν θα φέρουν ποτέ πια στη Βουλή σχέδια νόμου ανεπαρκώς επεξεργασμένα, δεν θα ξαναπροσφύγουν στο τέχνασμα της προσθήκης πονηρών τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια και δεν θα ανακοινώνουν οριστικές αποφάσεις πριν συσκεφθούν με τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Και ιδού που νομοθετούν με άκρα επιπολαιότητα, τροπολογούν ασυστόλως και φωτογραφικώς και στις δύο οριστικές αποφάσεις τους αποσύρουν τη μία, γιατί, μέσα στην τόση αλαζονεία τους, απαξιούν να ρωτήσουν και να ελέγξουν εκ των προτέρων - παράδειγμα η «κάρτα του πολίτη» και η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των φορολογικών στοιχείων ενός εκάστου· και για τα δύο, θριαμβευτικώς ανακοινωθέντα, η Αρχή Προστασίας των Ατομικών Δεδομένων έχει τις επιφυλάξεις της και η κοινωνία των πολιτών ακόμα περισσότερες, γιατί δεν προτίθεται να εξαλλαγεί σε οργουελιανό καθεστώς ή να ευτελιστεί σε εσμό αλληλοκαρφωτήδων. 

Είπαν ότι δεν θα ανεχθούν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας που κατάντησε την ελληνική αγορά ακριβότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή. Και ναι, έτριξαν τα δόντια στις πολυεθνικές με από τηλεοράσεως αυστηρές συστάσεις του υπουργού Αναπτύξεως· και εκείνες πανικοβλήθηκαν.

Τώρα λένε ότι δεν θα λάβουν νέα, δεινότερα μέτρα, εξαιτίας του καθ’ εκάστην αναθεωρούμενου ελλείμματος. Και δεν πείθουν κανέναν. Επειδή τα δεν τους ηχούν σαν ναι. Είναι ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: