"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Α-ψηφίστε» τους... διακριτικά

Του Kωνσταντινου Zουλα

«Επιτρέπεται το κάπνισμα», ρώτησε χθες ένας φίλος την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου που τρώγαμε. Η απάντησή μάς αιφνιδίασε. «Επισήμως όχι, αλλά μπορείτε να καπνίσετε διακριτικά στον διπλανό χώρο του μαγαζιού»...

Εννοείται ότι λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμασταν στο χωρισμένο με τζάμι τμήμα του εστιατορίου όπου σχεδόν όλοι κάπνιζαν. Ηταν προφανές ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια, συμμορφούμενη σε ανύποπτο χρόνο με τις ρυθμίσεις Αβραμόπουλου είχε κατασκευάσει ειδικό χώρο για τους καπνίζοντες. Εχοντας επωμιστεί το σχετικό κόστος και κυρίως συνειδητοποιώντας ότι ουδείς ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο, απλά αποφάσισε να εφαρμόσει έναν... δικό της νόμο που ικανοποιεί όλους - καπνιστές και μη.

Επανέρχομαι στο πολυσυζητημένο θέμα, διότι ενώ απολάμβανα την επιβλαβή μου συνήθεια, συνειδητοποίησα ότι αυτό που συμβαίνει με το κάπνισμα είναι η επιτομή του σουρεαλιστικού τρόπου που λειτουργεί η χώρα μας. Σκεφτείτε το. Και τα δύο μεγάλα κόμματα εδώ και μια δεκαετία δεσμεύονται ότι θα απαγορεύσουν πλήρως το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους. Μετά τέσσερα χρόνια παλινωδίες, η Ν.Δ. ψήφισε τελικώς ένα νόμο (εν μέσω θέρους) που ουδέποτε εφαρμόσθηκε διότι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ τον αποδόμησε ως άτολμο, καταλογίζοντας στον τότε υπουργό ακόμη και ύποπτους συμβιβασμούς με τα μπουζουκομάγαζα.

Ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία, χρειάσθηκε να έρθει και πάλι καλοκαίρι για να ανακοινώσει τον δικό του αυστηρότερο νόμο (μπουζούκια και καζίνο εξαιρέθηκαν...) για να παραδεχθεί σήμερα ότι όχι μόνον δεν μπορεί να τον επιβάλει, αλλά ότι πιθανότατα χρειάζεται κάποιες «διορθώσεις» (sic) επί το ελαστικότερον.

Το αστειότερο είναι ότι οι «διορθώσεις» αυτές όλα δείχνουν ότι θα ξαναφέρουν όχι μόνον τις καταγγελθείσες «εξαιρέσεις» του νόμου Αβραμόπουλου, αλλά πιθανότατα και εκείνες του κ. Εκτορα Νασιώκα. Ποιος είναι ο κύριος; Ο υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Προφανώς το έχετε ξεχάσει αλλά ο αντικαπνιστικός νόμος υποτίθεται ότι ισχύει στην Ελλάδα από τις 29 Ιουλίου του... 2002, καθώς τότε πρωτοψηφίσθηκε από τη Βουλή μας!

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποί μας απορούν που δεν παίρνουμε τοις μετρητοίς τις ακόμη σοβαρότερες αποφάσεις τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: