"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το μήνυμα ελήφθη... Όβερ

Της Σίλας Αλεξίου

ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ τα οφειλόμενα. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Και αν όντως εξετέθη για χάρη κάποιων ή γιατί δεν μπορούσε παρά να συμμορφωθεί προς... τας υποδείξεις, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πάρει πίσω ό,τι του αναλογεί.
Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη. Σε αντίθεση με το συνήθως συμβαίνον, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία (9-2), αποφάσισε να μη θέσει σε προσωρινή αργία τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με αφορμή τον χειρισμό της υπόθεσης Siemens. «Επιστρέφοντας» στον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα που ενδεχομένως θα έθετε και ο κοινός νους αν είχε αυτό το δικαίωμα, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν σκόπιμο να αφήσουν απροστάτευτο και τον ίδιο τον πρωτοδίκη από τυχόν αμφισβήτηση της δικαστικής του κρίσηςεφόσον είναι και εκείνος ελεγχόμενος- και να ενισχύσουν την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τη Δικαιοσύνη.

Η διάταξη που σχεδόν επιβάλλει την προσωρινή απομάκρυνση κατηγορούμενου δικαστικού λειτουργού από τα καθήκοντά του έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν διαπνέεται από εκδικητικά ένστικτα. Στηρίζεται στη λογική και λειτουργεί προς την κατεύθυνση της προστασίας του κύρους της Δικαιοσύνης για το καλό όλων. Γι΄ αυτό άλλωστε το σύνολο των δικαστών που αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα τίθενται σε προσωρινή αργία για να επανέλθουν στα καθήκοντά τους όταν απαλλαγούν.

Γιατί αυτή η εξαίρεση: Το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά σκιά παράνομης οικονομικής συναλλαγής, ούτε καν ως υποψία, παρά το τεράστιο οικονομικό αντικείμενο του σκανδάλου, δεν αποτελεί πειστική εξήγηση. Δεδομένου ότι τα αδικήματα τα οποία βαρύνουν τον κ. Ζαγοριανό αφορούν σε πράξεις και παραλείψεις που σημειώθηκαν στο πλαίσιο των δικαστικών του καθηκόντων και αυτό δεν μέτρησε στην κρίση των εννέα μελών του ΑΔΣ, μία εξήγηση ευσταθεί. Και δυστυχώς απαντά στο αγωνιώδες ερώτημα πολλών συναδέλφων του. «Γιατί να την πληρώσει το παιδί, αφού όλοι ξέρουμε τίνος εντολές εκτελούσε;».

Την αντίληψη αυτή απηχεί τελικά και η απόφαση. Το μήνυμα ελήφθη... Από κάθε ενδιαφερόμενο.

Διαφημίζουμε την ανεξαρτησία, επιβραβεύουμε την υποταγή. Μην πάρουν αέρα και οι υπόλοιποι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: