"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΥΡΓΟΣ: O "άγνωστος" ολυμπιονίκης

Του EYΑΓΓEΛOΥ X. ΦIΛIΠΠOY
Ιστορικού - Συγγραφέα

Πρώτος χρονικά χρυσός Ολυμπιονίκης το 1896 , (σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου) υπήρξε ο Λεωνίδας Πύργος
(photo: O Λεωνίδας Πύργος, καθιστός στο κέντρο) στο αγώνισμα της ξιφασκίας μεταξύ οπλοδιδασκάλων.
Το αγώνισμα αυτό, όπως και τα υπόλοιπα της ξιφασκίας και σπαθασκίας μεταξύ φιλάθλων, διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία ελαχίστων θεατών, κυρίως στρατιωτικών και επιφανών Αθηναίων. Eτσι η επιτυχία του Πύργου δεν χαιρετίστηκε δεόντως.

Ο 22χρονος Αθηναίος, αλλά καταγόμενος από τη Μαντινεία, ήταν γιος του γνωστού οπλοδιδάσκαλου της εποχής Νικολάου Πύργου, ο οποίος -εκτός των άλλων- είχε πρωτοστατήσει στα αθλητικά δρώμενα της πρωτεύουσας ως συνιδρυτής αθλητικών συλλόγων. Ο Λεωνίδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tο aστυ», ήταν μια ευγενής και σεμνή φυσιογνωμία, ανήκε αρχικά στον Oμιλο Φιλόπλων και στη συνέχεια στελέχωσε την Αθηναϊκή Λέσχη. Eγραψε εγχειρίδια (όπως άλλωστε και ο πατέρας του) για την ξιφασκία και υπήρξε εκπαιδευτής στο αριστοκρατικό άθλημα για πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: