"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η έσχατη λύση


Η «έσχατη λύση». Η προσφυγή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα συμβεί σε «έσχατη λύση». Αλλά γιατί η «έσχατη λύση» παραπέμπει στην «τελική λύση»;

Ως γνωστόν η «τελική λύση» αναφερόταν στην στρατηγική των ναζί για την εξολόθρευση των Εβραίων. Η φράση, συνεπώς, «έσχατη λύση» σε συμβολικό επίπεδο μας οδηγεί σε μία ανάλογου είδους αντιπαράθεση των σύγχρονων Γερμανών με τους αταβιστικά «κακούς Έλληνες»! Χθες, στο σκίτσο μιας γερμανικής εφημερίδας, η Μέρκελ έδερνε τον «κακό Έλληνα» Παπανδρέου, λέγοντας να μην ξαναβάλει χέρι στο πορτοφόλι του Γερμανού φορολογούμενου.

Παραδόξως, εμείς οι… κακοί Έλληνες πολύ χαρήκαμε για τη συμφωνία. Γιατί άραγε; Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Τρισέ, ήταν θετική καθώς εξασφάλιζε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Η συμφωνία όμως Μέρκελ-Σαρκοζί είναι ασαφής για το πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός βοήθειας, και «απλώς καθησυχάζει τις αγορές» ότι δεν υπάρχει ρίσκο από την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου(Le Monde). Άρα για να χαρούμε ή για να μη χαρούμε πρέπει να περιμένουμε αν θα πέσουν τα spread και τα επιτόκια την επόμενη φορά(σε λίγες μέρες) που θα βγει η Ελλάδα να δανειστεί.

Στην περίπτωση που δεν πέσουν τα επιτόκια κάτω από τα τοκογλυφικά τους επίπεδα, θα δεχτεί άραγε το eurogroup ότι το επιτόκιο 6,25% είναι τοκογλυφικό; Άγνωστο.

Πέραν, όμως, του ελληνικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και το γενικότερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον καθώς η εμπλοκή του ΔΝΤ συνιστά μία πάρα πολύ μεγάλη ήττα του ευρώ καθώς αυτό απώλεσε τη συμβολική του δύναμη έναντι του δολαρίου.

Γιατί, άραγε, φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ευθύνονται γι’ αυτό πρώτα η Ελλάδα και άλλες χώρες «τύπου Enron» και στη συνέχεια η Γερμανία της κ. Μέρκελ που ενέπλεξε το ΔΝΤ για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, για να δείξει δηλαδή στους Γερμανούς ότι δεν θα πληρώσουν μόνο οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: