"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καθημερινές ιστορίες χρήματος

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η οικονομική κρίση κοντεύει να τρελάνει τον πλανήτη ολόκληρο. Ο ξένος Τύπος καταγράφει κατά καιρούς απίστευτες ιστορίες ανθρώπων που κάνουν «εκπτώσεις» των προσόντων και των τίτλων σπουδών τους στο βιογραφικό τους, καταφεύγουν ακόμα και σε πλαστικές επεμβάσεις (!) για να φαίνονται νεότεροι ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρουν δουλειά και να έχουν κάθε μήνα χρήματα στον λογαριασμό τους.  Γιατί όπως μάθαμε από πολύ μικρή ηλικία, όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα: «το χρήμα κινεί τον κόσμο», «ο χρόνος είναι χρήμα» και άλλα χαριτωμένα, όπως: «την δόξα πολλοί εμίσησαν το χρήμα ουδείς»- γνωμικά που ουσιαστικά περνούν το ίδιο λιτό και στιβαρό μήνυμα: χωρίς λεφτά είμαστε αποτυχημένοι.

Είναι όμως όπως μας τα έμαθαν; Ας δούμε μαζί μερικές από τις πιο παράξενες πρόσφατες μελέτες που έγιναν παγκοσμίως με θέμα το χρήμα:

Το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει την ευτυχία.
Εντάξει, αυτό το υποπτευόμασταν, αλλά ποτέ δεν φτάσαμε και στο άλλο άκρο: να το θεωρούμε δηλαδή υπεύθυνο για τη δυστυχία μας· μέχρι πρόσφατα, γιατί, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Μισούρι στην Κολούμπια, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ούτε το χρήμα (αλλά ούτε και η δόξα) είναι αρκετά για να οδηγηθεί κάποιος σε νιρβάνα ευτυχίας. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι τόνισαν ότι ο ξαφνικός πλουτισμός σε άτομα που δεν έχουν εμπειρία στο να διαχειρίζονται πολλά λεφτά, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, μιζέρια και κατάθλιψη. (σ.σ: Βρε, ας ήμουν εγώ ο μοναδικός τυχερός μετά από τετραπλό Τζακ ποτ στο τζόκερ και ορκίζομαι ότι ούτε θα αγχωνόμουν ούτε θα μιζέριαζα και, σίγουρα, ΔΕΝ θα έπεφτα σε κατάθλιψη!)
Περισσότερα για την έρευνα διαβάστε εδώ:

Οι ψηλοί κερδίζουν περισσότερα
Εντάξει λοιπόν! Ακούγεται ρατσιστικό, αλλά έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The Economic Record» λέει ξεκάθαρα ότι οι ψηλοί αμείβονται καλύτερα από τους κοντούς συναδέλφους τους επειδή δίνουν την αίσθηση πως είναι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι! Ακόμα, συνεχίζει η έρευνα, οι ψηλοί έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό «βγαίνει» προς τον εργοδότη... (σ.σ: Οι επιστήμονες που έκαναν αυτή την έρευνα μάλλον δεν έχουν ακούσει το ελληνικής κοπής «είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα», που πριμοδοτεί σαφώς τους κοντούς συγκριτικά με τους ψηλούς...)

Διαβάστε την έρευνα στο:

Οι όμορφοι αμείβονται καλύτερα από τους άσχημους
Ρατσισμού συνέχεια, αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ερευνητές Πανεπιστημίου στο Τέξας απέδειξαν ότι οι όμορφοι παίρνουν μεγαλύτερο μισθό από τους άσχημους. Μάλιστα, επισημαίνει η έρευνα, στην κλίματα της μισθολογικής ασχήμιας οι άσχημοι άνδρες παίρνουν ακόμα λιγότερα από τις άσχημες γυναίκες! (σ.σ: Τώρα, πώς εγώ έχω την αίσθηση ότι οι υδραυλικοί που πάνε για μια ψιλοδουλίτσα στα σπίτια, και δεν μοιάζουν και με τον Τζόρτζ Κλούνι, παίρνουν περισσότερα από αρκετούς πιο καλοβαλμένους;)

Η εν λόγω έρευνα στο:

Οι γυναίκες που ανησυχούν για τα οικονομικά τους ξοδεύουν περισσότερα
Η καθηγήτρια Κάρεν Πάιν του Πανεπιστημίου του Hertfordshire απέδειξε επιστημονικά και πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το 79% των γυναικών (από ένα δείγμα 700 που συμμετείχε στην έρευνα) παθαίνει αγοραστικό ντελίριο μόλις αγχωθεί με τα οικονομικά του. (σ.σ: Ε, ναι λοιπόν, το γνωστό shopping therapy αποδείχθηκε και επιστημονικά.)

Η επίσημη δικαιολογία προτού πάτε στα μαγαζιά:

Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία -αν αγοράζετε δώρα για άλλους
Ερευνητές του Columbia και του Harvard Business School ανακάλυψαν ότι τελικά το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία. Την ευτυχία των άλλων. Γιατί κάθε φορά που αγοράζουμε δώρα για τους άλλους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τους κάνουμε ευτυχισμένους, και άρα η ευτυχία τους θα κάνει και εμάς ευτυχείς. (σ.σ: Εκτός και αν αποφασίσετε να δωρίσετε καναρινί παλτό με πράσινα κουμπιά και πολύχρωμες παγιέτες στην καλή σας. Αυτό σας εγγυώμαι ότι θα κάνει δυστυχισμένους και τους δυο σας. Το χειρότερο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα έχετε αγοράσει μόνοι σας τη δυστυχία σας. Και την γκρίνια που θα ακούσετε...)

Η έρευνα στο:

Το μυαλό σας βλέπει το χρήμα σαν ναρκωτικό
Αν νιώθετε εθισμένοι στο χρήμα, το πιθανότερο είναι να είστε. Γιατί, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ακόμα και το μέτρημα των χρημάτων για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σάς κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. (σ.σ: Τώρα καταλάβατε γιατί ο Σκρουτζ Μακ Ντακ έκανε βουτιές στα δολάριά του έτσι;)

Αν θέλετε και άλλα στοιχεία, δείτε το:

Ο χρόνος δεν είναι χρήμα
Μετά σειρά πειραμάτων, οι Ritesh Saini και Ashwani Monga των Πανεπιστημίων George Mason και Texas αντίστοιχα, απέδειξαν περίτρανα ότι μπορεί κάλλιστα κάποιος που δουλεύει λιγότερο να είναι πιο αποδοτικός από κάποιον που φαίνεται πως λιώνει στη δουλειά αλλά με αποτέλεσμα μηδέν... (σ.σ: Αυτό, φίλες και φίλοι της στήλης, μεγεθύντε το και τοιχοκολλήστε το πίσω από το γραφείο σας.)

Το επιστημονικό επιχείρημα που θα δείξετε στο αφεντικό σας την επόμενη φορά που θα σας κατηγορήσει ότι δεν δουλεύετε πολύ:

Για την οικονομική κρίση και την αναλυτική λίστα με τις παράξενες μελέτες σχετικά με το χρήμα, δείτε και το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: