"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περί πλούτου...

Tου Δεκαεξάχρονου μαθητή ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΩΛΙΚΗ

- «Ρε σύ , αυτός είναι πολύ πλούσιος..τι τυχερός!!!Μακάρι να βρισκόμουν στη θέση του και να είχα αυτή την πισίνα και αυτό το πανέμορφο αυτοκίνητο, θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος»

- «Αυτός που είναι πλούσιος δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχής η δυνατός να ζήσει την δυστυχία για να απολαύσει την ευτυχία»

Τα παραπάνω λόγια τα ακούμε καθημερινά από ανθρώπους οι οποίοι δεν κοιτούν εις βάθος αυτά που έχουν και δίχως σκέψη και ίχνος αισιοδοξίας δεν συνειδητοποιούν ότι πάντα υπάρχει το πιο καλό αλλά αν κυνηγήσουμε μόνο αυτό αφήνοντας πίσω τον οξυγόνο της ζωής και την ομορφιά της ,μάταια θα χάσουμε το «παιχνίδι» της ζωής και θα γίνουμε δυστυχισμένοι άνθρωποι έχοντας χάσει το νόημα της και την αξία της.

Αληθινό μέτρο του πλούτου είναι το πόσο αξίζεις όταν χάσεις όλα τα λεφτά σου. Διότι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και άνθρωποι που είναι πλούσιοι. Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει υλικά αγαθά, αλλά πλούσιο συναισθηματικό και πολύχρωμο εσωτερικό κόσμο. Και θα μας πει ο Clifford Barney : “Γιατί να αρπάζουμε τα υλικά αγαθά σαν κλέφτες ή να τα μοιράζουμε σαν σοσιαλιστές, όταν μπορούμε να τα αγνοήσουμε σαν συνετοί άνθρωποι;”

Κάποιοι νομίζουν ότι όποιος είναι φιλάργυρος και πλούσιος ,είναι και έξυπνος, μορφωμένος, καταρτισμένος από γνώσεις και παιδεία και υποστηριχτής σωστών ιδεολογιών. Επειδή κάποιος είναι πλούσιος δεν πάει να πεί , ότι δεν είναι και φτηνός. Οπότε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο πλούτος δεν αλλάζει τον άνθρωπο αλλά τον αποκαλύπτει…

Η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά και η επιτυχία δεν αλλάζουν τον άνθρωπο. Απλώς ενισχύουν ό, τι υπάρχει αλλά ο θεός μας έφτιαξε για να ενισχυόμαστε μόνοι μας με την δικιά μας υπάρχουσα δύναμη και ευτυχία που απλά το μόνο που μένει είναι να ψάξουμε και να την βρούμε στο εσωτερικό μας.

Είπε κάποτε ο Don Marquis : "όταν ένας άνθρωπος σου λέει ότι είναι πλούσιος λόγω της σκληρής δουλειάς, ρώτησε τον : ποιανού ; "
Με αφορμή αυτό, ύψιστης σημασίας είναι το γεγονός ότι δεν σημαίνει ότι όποιος είναι πλούσιος είναι κακός, κακοπροαίρετος, χαζός, εκμεταλλευτής και κλέφτης. Πλούσιος μπορεί κάποιος να γίνει με τον κόπο του και την σκληρή δουλειά του και να είναι μορφωμένος και αγαθός , το πρόβλημα όμως είναι ότι όταν αυτός ο πλούτος μεταφέρεται σε ανάξιους απογόνους που το μόνο που κάνουν είναι τα τα σπαταλούν δίχως κεντρικό σκοπό με αποτέλεσμα να μην είναι πλούσιοι. Γιατί πλούσιος είναι ο άνθρωπος που κρατά μια ακριβή ισορροπία μεταξύ εκείνων που μπορεί να κερδίσει και εκείνων που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Ας ζήσουμε λοιπόν τη ζωή με αυτά που έχουμε διότι η ζωή δεν έχει πρόβες, μόνο παραστάσεις. Και η ζωή μπορεί να μην ήταν το πάρτι με τους πλούσιους που ίσως ελπίζαμε, αλλά μιας και ήρθαμε πρέπει να χορέψουμε. Ζεις μόνο μια φορά αλλά αν ζήσεις σωστά είναι αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: