"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν το γλίτωσε η Ελλάδα το ΔΝΤ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Μόνη της εναντίον των περισσότερων ηγετών της ευρωζώνης η Γερμανίδα καγκελάριος, επέβαλε τελικά το δικό της: αρνήθηκε ανυποχώρητα μέχρι τέλους να υπάρξει μια καθαρά ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα αν χρειαστεί και απαίτησε να συμπεριληφθεί το ΔΝΤ στο σχέδιο της υποτιθέμενης "διάσωσης" της οικονομίας της χώρας μας, αν αυτό ποτέ χρειαστεί. Μέχρι την ώρα της χθεσινής νύχτας που αυτό το κείμενο έπρεπε να πάει στο τυπογραφείο, δεν είχε γνωστοποιηθεί το κείμενο της απόφασης των εταίρων της κυβέρνησης στην ευρωζώνη περί βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να σχηματίσει κανείς θεμελιωμένη άποψη για το περιεχόμενό της.

Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας δεν γλίτωσε τον εφιάλτη του ΔΝΤ, ο οποίος θα επικρέμαται πλέον πάνω από την Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΕ.

Γι' αυτό τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βγήκε σαρωτικά ηττημένος από την Ανγκελα Μέρκελ, προσπαθούσαν πλέον να μετατοπίσουν τη συζήτηση από την αποτυχία τους να πετύχουν αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Επιχειρούσαν να αναδείξουν ως δήθεν πρωτεύον θέμα το κατά πόσο θα έχει τον πρώτο λόγο στην ξένη κηδεμονία της Ελλάδας το ΔΝΤ ή η ΕΕ. Προφανώς, το κύριο θέμα σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν είναι αυτό. Είναι το ότι δεν αποφύγαμε τελικά τη λήψη απόφασης που να παραπέμπει τη χώρα μας στο ΔΝΤ, αν παραστεί ανάγκη.

Το μόνο χθεσινό συμβάν που έχει μεγάλη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα έχει σημασία και για το ελληνικό κράτος, είναι η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν - Κλοντ Τρισέ να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση τα ομόλογα χωρών διαβάθμισης BBB.

Αυτή η απόφαση έχει πανευρωπαϊκές συνέπειες και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες που πιθανόν να αντιμετωπίσουν κερδοσκοπικές πιέσεις. Ηδη ο οίκος αξιολόγησης Φιτς υποβάθμισε προχθές την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και χθες πανικόβλητο το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο αντιστεκόταν, υπερψήφισε τα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Σόκρατες!

Η απόφαση του Τρισέ διευκολύνει πρώτα απ' όλα τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να τα καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ και να παίρνουν από αυτήν αυξημένη ρευστότητα. Υπ' αυτό το πρίσμα καθιστά βέβαιο ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ούτε φυσικά η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να δανειστεί, όπως άλλωστε δεν είχε και ποτέ μέχρι τώρα.

Οι τράπεζες έχουν ούτως ή άλλως μεγάλο κέρδος από αυτή την ιστορία, αφού οι ίδιες δανείζονται από την ΕΤ με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα με επιτόκιο μηδαμινό, από 1,5% έως 2%, αλλά στη συνέχεια με τα χρήματα αυτά δανείζουν τα κράτη με επιτόκιο π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας... 6,5%!

Από τη στιγμή που δεν ανησυχούν καθόλου μετά και την απόφαση του Τρισέ μην τυχόν και δεν γίνονται δεκτά ως εγγύηση στην ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να δανείζουν με τόσο επικερδείς όρους και την Ελλάδα και την Πορτογαλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι, με ποιο επιτόκιο; Γιατί αν την ερχόμενη εβδομάδα που θα βγει η Ελλάδα να δανειστεί, οι τράπεζες την ξαναγδάρουν με επιτόκιο της τάξης του 6% - 6,5%, τότε δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αν όμως η κίνηση του Τρισέ υποκρύπτει κάποια μυστική "συμφωνία κυρίων" μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και όντως δανείσουν την Ελλάδα την άλλη εβδομάδα με 5%-5,5%, τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου θα έχει βγει κερδισμένη από την κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ.

Καμιά αισιόδοξη προσδοκία δεν πρέπει να κυριαρχήσει, πριν αποδειχθεί πολύ σύντομα στην πράξη, αν η χώρα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο ή όχι. Οψόμεθα...

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: