"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανάπαυλα στην κούρσα με τον θάνατο

Η εκτέλεση του Χανκ Σκίνερ ανεστάλη τρία τέταρτα της ώρας πριν του γίνει η θανατηφόρα ένεση. Ίσως του δοθεί τώρα το δικαίωμα να προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του. Του Γιώργου Αγγελόπουλου




O Χένρυ Ουώτκινς «Χανκ» Σκίνερ, 47 ετών, τα 15 από τα οποία έχει περάσει στα κελιά των μελλοθανάτων, επρόκειτο να θανατωθεί προχθές, Τετάρτη, στη φυλακή του Χάντσβιλ, στο Τέξας. Η απόφαση για την αναστολή της εκτέλεσης ήρθε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Σκίνερ ζητεί να συγκριθεί το DΝΑ του με αυτό που βρέθηκε σε αντικείμενα στον τόπο του εγκλήματος, ώστε να αποδείξει την αθωότητά του για τον τριπλό φόνο για τον οποίο καταδικάστηκε το 1995. Όμως το Τέξας, η Πολιτεία που κατέχει όλα τα ρεκόρ στις εκτελέσεις, αρνείται να γίνουν τα τεστ DΝΑ, ακόμη και με έξοδα του κατάδικου. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσει αν αποδέχεται και την ουσία της προσφυγής του Σκίνερ· σε αντίθετη περίπτωση, απλώς θα οριστεί νέα ημερομηνία για την εκτέλεσή του.

Η Γαλλίδα σύζυγος του Σκίνερ, η Σαντρίν Αζώρζ, φαίνεται πως κέρδισε τουλάχιστον το πρώτο στάδιο της κούρσας της με τον θάνατο για να σώσει τον άνθρωπο με τον οποίο άρχισε να αλληλογραφεί το 1996 και τον οποίο παντρεύτηκε το 2008. Με δική της παρέμβαση, η Γαλλία διατύπωσε την Τετάρτη έκκληση στο Τέξας να μετατρέψει την ποινή του Σκίνερ και να αρχίσει συμπληρωματική έρευνα για την υπόθεση.

Ο Σκίνερ καταδικάστηκε για τους φόνους, την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1993, της γυναίκας με την οποία συζούσε και των δύο παιδιών της. Η εισαγγελία απέδειξε στη δίκη ότι ο κατηγορούμενος ήταν παρών στον τόπο της τραγωδίας, δηλαδή στο σπίτι του, κάτι που ο ίδιος ουδέποτε αμφισβήτησε. Στα ρούχα του υπήρχαν λεκέδες αίματος των δύο από τα τρία θύματα. Όμως αυτός διαβεβαιώνει πως ήταν αναίσθητος όταν έγιναν τα εγκλήματα και είχε επιβεβαιωθεί η παρουσία στον οργανισμό του ενός κοκτέιλ αγχολυτικών, παυσίπονων και αλκοόλ. Με τις ουσίες αυτές δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, λένε οι υποστηρικτές του, όχι να βιάσει τη σύντροφό του, την Τουάιλα Μπάσμπι, και να σκοτώσει τους δύο μεγαλόσωμους γιους της, ηλικίας 20 και 22 ετών.

Με την υποστήριξη της Γαλλίδας συζύγου του, ο Σκίνερ ζητεί να εξεταστούν σπέρμα και τρίχες που βρέθηκαν στο πτώμα της Τουάιλα, καθώς και δύο μαχαίρια, μια πετσέτα κι ένα αντιανεμικό μπουφάν που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Ουδείς λόγος υπάρχει για να μη γίνουν αυτά τα τεστ DΝΑ και προφανώς πρέπει να γίνουν πριν από την εκτέλεσή του. «Πριν να στείλουμε έναν άνθρωπο στον θάνατο, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ενοχή του», έγραψε η «Χιούστον Κρόνικλ» στο κύριο άρθρο της· τουλάχιστον αυτό.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: