"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ώρα της αλήθειας

Της Μάρθας Καϊτανίδη

Η σθεναρή αντίσταση της Εκκλησίας για το νέο φορολογικό φέρνει στον νου το γνωμικό «αλλιώς μας τα ΄λεγες παπά πριν σε χειροτονήσουν». «Αντισυνταγματική» και «ανήθικη» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την απόφαση της κυβέρνησης να μπει και η Εκκλησία στην τσιμπίδα της Εφορίας.

Χτες ο Ιερώνυμος τα... μάζεψε- φραστικά και όχι επί της ουσίας- χαρακτηρίζοντας «άδικη» την επιβολή της φορολογίας. Δεν είδα όμως κανέναν να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση με τα οποία «ξηλώνει» επιδόματα και «παγώνει» συντάξεις. Ούτε ένιωσα το «χέρι» της Εκκλησίας να παρηγορεί τον λαό για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Όχι, οι ρασοφόροι επέλεξαν τη σιγή- άρα σιωπηρώς συναίνεσαν- έως ότου ορίστηκε και το δικό τους ραντεβού με την Εφορία! Τότε ήταν που φούντωσε η ιερά οργή! Και άρχισαν και τα άγια αδειάσματα. Όταν ορισμένοι μητροπολίτες προσφέρθηκαν να αποποιηθούν τον μισθό τους για να βοηθήσουν στην απόσβεση του δημόσιου χρέους, η κριτική που δέχτηκαν ήταν καυστική.

«Λαϊκιστές» τους ανέβαζε και τους κατέβαζε η ομήγυρή τους. Και καλά, οι αιρετοί λαϊκίζουν συχνά- πυκνά για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι ισόβιοι μητροπολίτες τι όφελος έχουν; Κάποιοι τους κατηγόρησαν πως η αλαζονεία της πτωχείας φέρνει πιο κοντά τον λαό στην Εκκλησία (;).

Κάπως έτσι άρχισε και η αυτοκριτική. Προς Θεού, δεν ακούστηκαν φωνές υποστήριξης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ούτε απόψεις με άρωμα εκκλησιαστικής αυτοθυσίας. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος γράφει στη διαδικτυακή του «απολογία», με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν εναντίον του όταν ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει τον μισθό του στο Δημόσιο: «Δεν μας θίγει η παρωδία του συν-εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας και των συμβουλών που μας παρέχουν οι πολιτικοί μας στο πλατύσκαλο του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών; Και όταν έρθει η ώρα της φορολογίας, μας αντιμετωπίζουν σαν εταιρεία. Δηλαδή, πέρασαν 2.000 χρόνια και δεν τους δώσαμε ακόμα να καταλάβουν τι είναι η Εκκλησία!».

Και κάπως έτσι εγένετο.... η ώρα της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: