"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΝΤ: «Εάν βοηθήσουμε την Ελλάδα θα επιβάλουμε και τους δικούς μας όρους»

Παρά τις δεσμεύσεις των 16 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, την προηγούμενη εβδομάδα, πως οποιαδήποτε βοήθεια του ΔΝΤ προς τη χώρα μας θα είναι μόνο οικονομική και η όλη διαδικασία θα τελεί υπό ευρωπαϊκό έλεγχο, ο κ. Στρος Καν σε συνέντευξή του σήμερα υποστηρίζει πως εάν ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα μας θα δοθεί, όμως το ΔΝΤ θα επιβάλει τους όρους του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιοδήποτε «πακέτο διάσωσης» θα στηρίζεται «σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο θα έχει χαραχτεί από το ΔΝΤ, όπως ακριβώς ισχύει για όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα επιβάλει τους όρους, όπως κάνει σε κάθε χώρα».

Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα είναι ικανή να αντιμετωπίσει μόνη της τα δημοσιονομικά της προβλήματα και πιθανώς να μη χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. «Εάν όμως, η Ελλάδα ζητήσει τη στήριξή μας, θα της παράσχουμε στήριξη όπως και στα υπόλοιπα μέλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος Καν και πρόσθεσε πως προς το παρόν, το ΔΝΤ δεν έχει κανένα ρόλο σε ενδεχόμενη «διάσωση» της χώρας μας, τουλάχιστον έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να κάνει το ΔΝΤ. Τα πάντα είναι στα χέρια των Ελλήνων, όχι στα δικά μας. Δεν πηγαίνουμε ποτέ σε μία χώρα να πούμε "χρειάζεσαι πρόγραμμα". Γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Μέχρι μία χώρα να απευθυνθεί σε εμάς, δεν έχουμε κανένα ρόλο και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει πόσα χρήματα έχει ανάγκη να δανειστεί η χώρα μας. Τόνισε όμως πως είναι σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές μισθών στο δημόσιο και αύξηση της φορολογίας

ΠΗΓΗ ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: