"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ζωή μετά τη φρίκη

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η Ελίζαμπετ Φριτσλ και τα παιδιά της ζουν σ΄ ένα διώροφο σπίτι με φωτεινά χρώματα σ΄ ένα χωριουδάκι της Αυστρίας. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης το αποκαλούν «Χωριό Χ». Το σπίτι βρίσκεται υπό διαρκή επίβλεψη με κάμερες κλειστού κυκλώματος και, αν εμφανιστεί κάποιος ξένος, η αστυνομία καταφθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.  Υπάρχουν φρουροί, όμως και οι ίδιοι οι κάτοικοι του «Χωριού Χ» φροντίζουν να κρατούν μακριά τους δημοσιογράφους και τους περίεργους.

Η Ελίζαμπετ Φριτσλ δεν ονομάζεται πλέον έτσι. Έχει νέα ταυτότητα. Είναι 44 χρονών, αλλά οι μοναδικές δημοσιευμένες φωτογραφίες της τη δείχνουν 16 ετών ή μικρότερη. Το «Χωριό Χ» απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Αμστέτεν και το Σπίτι της Φρίκης, όπου πέρασε 24 χρόνια φυλακισμένη στο υπόγειο από τον πατέρα και βιαστή της Γιόζεφ Φριτσλ, από τον οποίο απέκτησε 7 παιδιά χωρίς την παραμικρή ιατρική βοήθεια.

Τρία από τα παιδιά της ζούσαν μια σχετικά φυσιολογική ζωή στο «επάνω» σπίτι. Τα φρόντιζε η σύζυγος του Φριτσλ και μητέρα της Ελίζαμπετ, η οποία πίστευε πως ήταν παιδιά της κόρης της που τα εγκατέλειπε στο σπίτι τους, όπως της έλεγε ο σύζυγός της. Τα άλλα τέσσερα παιδιά δεν είχαν βγει ποτέ από το υπόγειο, το ένα πέθανε μάλιστα από αναπνευστικά προβλήματα χωρίς ποτέ να κληθεί γιατρός.

Πριν από δύο χρόνια, η Ελίζαμπετ κατάφερε να δραπετεύσει. Πριν από έναν χρόνο, ο πατέρας της, 73 χρονών τότε, καταδικάστηκε σε ισόβια. Νωρίτερα, στα τέλη του 2008, η Ελίζαμπετ και τα παιδιά της μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι στο «Χωριό Χ».

Πέρυσι τον Ιούλιο, η Ελίζαμπετ συνδέθηκε με τον Τόμας Βάγκνερ, έναν φρουρό ασφαλείας της αυστριακής εταιρείας Α&Τ που είναι 23 χρόνια νεώτερός της και συμμετείχε στη φρούρηση της οικογένειας λίγο μετά την απελευθέρωσή της. «Είναι ακόμη μαζί, ο Τόμας έχει γίνει ένας μεγάλος αδελφός για τα παιδιά», είπε μια πηγή στον Τόνυ Πάτερσον του βρετανικού «Ιντιπέντεντ». Χάρη στη σχέση της με τον Βάγκνερ, η Ελίζαμπετ έχει περιορίσει πολύ την ψυχοθεραπεία.

Δύο χρόνια μετά τη δραπέτευσή της από τη φρίκη, η Ελίζαμπετ έχει μια εντυπωσιακά φυσιολογική ζωή, διαπιστώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος. Της αρέσει πολύ να πηγαίνει για ψώνια, της αρέσουν τα τζιν με πούλιες στις τσέπες και πέρασε χωρίς δυσκολία τις εξετάσεις για άδεια οδήγησης. Τώρα ψάχνει για αυτοκίνητο. Δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες επειδή οι αυστριακές αρχές της έδωσαν 60.000 ευρώ έναντι επιδομάτων για τα παιδιά της που δεν είχε πάρει τον καιρό που ζούσε φυλακισμένη στο υπόγειο. Τα παιδιά πηγαίνουν όλα στο σχολείο και μελετούν πολύ. Επιπλέον η Ελίζαμπετ έχει αποκαταστήσει τη σχέση με την 66χρονη μητέρα της, τη Ρόζμαρι, την οποία είχε αρχικά υποψιαστεί ως συνεργό του Γιόζεφ. Τώρα η Ρόζμαρι επισκέπτεται την Ελίζαμπετ και τα παιδιά της τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: