"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Σκυταλοδρόμοι

 

Toυ Μιχάλη Τσιντσίνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια κόμμα. Είναι ένα θέαμα μόνο για μερακλήδες. Για όσους έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν την παραπολιτική με νεκρολαγνική ηδονοβλεψία.

Ο αλληλοκανιβαλισμός των ζόμπι στον διάφανο κλωβό της Κουμουνδούρου δεν παράγει ούτε καν ρυτίδα στην ασάλευτη επιφάνεια του τέλματος που εξακολουθούμε συμβατικά να αποκαλούμε αντιπολίτευση. Η συριζαϊκή έκλειψη δίνει έτσι ασύμμετρη σημασία στην εσωκομματική εκλογή του τρίτου κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια άλλοθι. Δεν μπορεί καν να επικαλεστεί ότι πιέζεται από αθέμιτο λαϊκιστικό ανταγωνισμό. Πρέπει τώρα να δείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια του καλώς εννοούμενου «κυβερνητισμού» του. Να μη μείνει άλλο καθηλωμένο στους αυτοματισμούς της αντιδεξιάς γκρίνιας.

Μέχρι τώρα κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ως «πρωθυπουργήσιμος». Η μία πρόταση είναι ρητώς «μια από τα ίδια». Και οι ανταγωνιστές προβάλλουν ως «μια από τα ίδια» σε άλλη συσκευασία – ως καλύτεροι σκυταλοδρόμοι στην εναλλαγή της κομματικής μονοτονίας.

Μοιάζει σαν να έχουν και οι ίδιοι αυτή την αγωνία. Μην τυχόν και …

 

πουν ή κάνουν κάτι που θα ταράξει τον γλυκό ύπνο των κλισέ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: