"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΝουΔο-ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ευτυχώς, τον έδειραν «αντιεξουσιαστές»


Toυ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ευτυχώς, ο ξυλοδαρμός του φοιτητή Οδυσσέα Βλαχονικολού είχε αίσιο τέλος. Εφαγε ξύλο ο άνθρωπος, όμως δεν διαταράχθηκε η τάξη του πανεπιστημιακού ασύλου, ούτε ανέβηκε το σάκχαρο της ευφρόσυνης δημοκρατίας μας. 

Ευτυχώς, αυτοί που τον έδειραν δεν ήταν τίποτε νεοναζί για να ανησυχήσουμε. Ηταν κάτι τύποι που φέρουν την ετικέτα του «αντιεξουσιαστή»–μάρκα τραμπούκων που τους χαρακτηρίζει η αγάπη για τη μόρφωση, τη διακίνηση των ιδεών και τη δημοκρατία. 

Δεν μπορώ να μη δώσω συγχαρητήρια και στην Ελληνική Αστυνομία, τη φυσική και την πολιτική της ηγεσία, για την ψυχραιμία της. Ευτυχώς, οι φύλακες του Νόμου δεν αντέδρασαν υπό το κράτος πανικού. Οταν τους τηλεφώνησε το θύμα του ξυλοδαρμού, του απάντησαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου. Εχει ψηφισθεί βέβαια ο νόμος που το επιτρέπει, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές εγκύκλιοι που καλούν τις υπηρεσίες να τον εφαρμόσουν. Χωρίς εγκυκλίους ούτε ΕΦΚΑ ούτε ΕΛ.ΑΣ. Μην ξεχάσετε τις εγκυκλίους για την απογείωση των Ραφάλ, όταν με το καλό μας έλθουν. 

Ευτυχώς, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κ. Μπουραντώνης, ο διαπομπευθείς, στάθηκε στο ύψος του ρόλου του. Και ας πούμε ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τον ξυλοδαρμό. Δεν ήξερε όμως ότι στον χώρο του πανεπιστημίου φωλιάζει τόσον καιρό το υποκατάστημα των τραμπούκων; Το αντιμετώπισε με ψυχραιμία.

Ο Οδυσσέας Βλαχονικολός είναι μέλος μιας ανεξάρτητης κίνησης φοιτητών. Εκτός των άλλων, έχει εκφρασθεί θετικά για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.  

Για το θέμα δεν ενδιαφέρουν οι απόψεις των διαφόρων τραμπούκων, είτε «αγενών» νεοναζί, είτε «ευγενών» αντιεξουσιαστών. Ενδιαφέρουν όμως οι απόψεις όσων πανεπιστημιακών και πρυτάνεων υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται ειδικό σώμα, αφού αρκεί η ΕΛ.ΑΣ., κυρίως δε το υπάρχον σύστημα. Οι πρυτανικές αρχές φτάνουν για να διαφυλάξουν την τάξη. Οπως όλοι ξέρουμε ότι αυτό γινόταν έως σήμερα. Το προχθεσινό επεισόδιο απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι μια πρώτης τάξεως μέθοδος για να μη γίνει τίποτε. Εναν χρόνο τώρα συζητάμε το θέμα και έναν χρόνο μετά διαπιστώνουμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει το τσαντίρι του στον χώρο του πανεπιστημίου και κανείς δεν βρίσκεται εκεί για να ελέγξει τους χουλιγκάνους.  

Ολοι αυτοί οι «αντιεξουσιαστές» δεν είναι παρά συμμορίες που λυμαίνονται περιοχές της πόλης και φορούν ιδεολογική φανέλα για να ζητήσουν ασυλία. Η μεγαλύτερη τιμωρία τους νομίζω ότι θα είναι...

 

 όταν κάποιος από αυτούς συλληφθεί, να αναγκαστεί να εκθέσει τις απόψεις του για το «αντιεξουσιαστικό κίνημα» σε εθνικό δίκτυο. 

Ο χειμώνας προβλέπεται δεινός. Βαρύς, ακριβή η θέρμανση. Μας χρειάζεται κάποια ελαφριά νότα για να περάσουμε τις μακριές του νύχτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: