"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: «Θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΘΥΜΑΚΗ

Ωραία ατάκα αυτή που εκστόμισε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει στο τάδε ή στο δείνα θέμα
. Ατάκα λειτουργική, λυτρωτική, ελπιδοφόρα, ανοικτών οριζόντων και προοπτικών, σαν την Coca Cola που πάει με όλα. Θα ζητήσουμε από τους Γάλλους την αναθεώρηση της σημερινής ελληνογαλλικής συμφωνίας. Θα τους πούμε να πολεμήσουν αυτοί για τη δική μας ΑΟΖ, εμείς δεν θα πάμε στην Αφρική μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αυτοί θα φέρουν τις φθηνές φρεγάτες τους να τις φτιάξουμε εδώ. Και αν οι Γάλλοι αρνηθούν να καθίσουν στο τραπέζι ή αν απορρίψουν τις θέσεις μας, «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…». 

Θα ασκήσουμε μια άλλη πολιτική για τις τιμές του ρεύματος, που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Μια πολιτική που δεν θα έχει ούτε λιγνίτη (καθότι είμαστε οικολόγοι), ούτε ανεμογεννήτριες (καθότι είμαστε κατά των μεγάλων συμφερόντων), ούτε άντληση πετρελαίου από τις ελληνικές θάλασσες (καθότι, ξαναλέω, είμαστε οικολόγοι). Αν αποδειχθεί ανεδαφικός αυτός ο αλλοπρόσαλλος συνδυασμός πολιτικών, «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…». 

Μόλις γίνουμε κυβέρνηση, θα πείσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Θα κάνουμε μια άλλη καμπάνια, αλλά χωρίς λεφτά (μη μας πουν ότι έχουμε κι εμείς λίστα Πέτσα), θα τους μιλήσουμε μ’ έναν άλλο τρόπο, θα έχουμε άλλη αξιοπιστία από τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη. Αν παρά ταύτα οι αρνητές συνεχίσουν να μην εμβολιάζονται, «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…». 

Μόλις έρθουμε στην εξουσία, θα καταργήσουμε όλες τις αξιολογήσεις στην εκπαίδευση. Ούτε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα κρίνονται, ούτε οι σχολικές μονάδες, ούτε τα πανεπιστήμια. Οι εκπαιδευτικοί και τα ιδρύματα κρίνονται απευθείας από τον λαό. Και αν παρά ταύτα η διεθνής κατάταξη των ελλήνων μαθητών παραμένει στα τάρταρα και μέσα στο ΕΜΠ αρχίσουν να χτίζουν ξανά παράγκες, «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…». 

Θα αντιμετωπίσουμε με άλλον τρόπο το θέμα των συντάξεων. Και οι χήρες θα πάρουν αμέσως τη σύνταξη που αναμένουν εδώ και χρόνια, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που τις βγάζουν δεν θα πιεστούν εργασιακά. Και αν αυτά τα δύο αποδειχθούν αντιφατικά (καθότι είτε ο ένας έχει δίκιο είτε ο άλλος, αποκλείεται και οι δύο), «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε…». 

 Και όμως, σας ενημερώνω ότι αυτή η εκπληκτικής ελαστικότητας φράση, «θα δούμε…», δεν ανήκει στον Τσίπρα, και ας ταιριάζει γάντι στην ιδιοσυγκρασία του. Ανήκει σε έναν άλλον μεγάλο της Δημοκρατικής Παράταξης, στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.  

Το 1981, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της «Αλλαγής», ο «πρόεδρος Γιαννόπουλος» είχε παραστεί σε μεγάλη διάσκεψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν πολύ αριστερή. Εβγαιναν, που λέτε, στη σειρά οι πιτσιρικάδες και έλεγαν «πάμε για κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε πρόγραμμα». 

Ακουσε τον πρώτο ο Βαγγέλης, άκουσε τον δεύτερο και τον τρίτο, οπότε αρπάζει ξαφνικά το μικρόφωνο και κλείνει βιαίως τη διαδικασία με μια τρομερή ατάκα:  

 

«Φαγωθήκατε εσείς οι νεολαίοι… δεν έχουμε πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόγραμμα… Πώς δεν έχουμε πρόγραμμα; Θα βγούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: