"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑίικα ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Η έκπληξη ενός πρέσβη


 Toυ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Την έκπληξή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα πως οι βάσεις της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβικείου ξεκίνησαν να λειτουργούν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα συμπλήρωνα, δε, εγώ πως ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης και κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος καλούσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν και άλλες βάσεις σε όποιο σημείο  εξυπηρετεί τις γεωστρατηγικές ανάγκες τους.

Ενας σοβαρός άνθρωπος που εκπροσωπεί ένα σοβαρό κράτος αδυνατεί να κατανοήσει αυτές τις πολιτικές ανακολουθίες ενός κόμματος σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα. Αδυνατεί να καταλάβει πώς γίνεται ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται ουσιαστικά το κυβερνητικό έργο του. Διότι περί αυτού επρόκειτο.

Στην Ελλάδα γίνονται τα πάντα. Ακόμη και αυτό. 

Εδώ μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου με την «προοδευτική» κυβέρνησή του

Το γεγονός ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις αρνούμαστε τη συνέχεια του κράτους, φανερώνει ένα είδος πολιτικής υπανάπτυξης, η οποία –«διατί να το κρύψωμεν άλλωστε»– είναι υπαρκτή. Τα ήθη που επικρατούν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας δύσκολα γίνονται κατανοητά από τους ξένους φίλους μας στον λίγο χρόνο της εδώ παραμονής τους. Αποτελούμε μιαν ιδιαιτερότητα

Οσο περνάει ο καιρός, γίνεται σαφέστερο πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί να λησμονηθεί η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου. Δεν συνάδει με το νέο «προοδευτικό» προφίλ που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει στο πλαίσιο της «προοδευτικής» συνεργασίας. Και ο Π. Καμμένος και οι πολιτικές του πρέπει να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Βέβαια, στην πολιτική εσύ μπορεί να θέλεις να ξεχάσεις, όμως έρχεται ο πολιτικός αντίπαλος και σου υπενθυμίζει αυτό που θέλεις να ξεχάσεις. Δεν υπάρχει σβηστήρι στην πολιτική.

Ενδεχομένως, ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης να δει τον Αλ. Τσίπρα να κραυγάζει «έξω οι βάσεις του θανάτου» ή κάποιο παρεμφερές σύνθημα βγαλμένο από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Αυτή η αδυναμία κατανόησης της ελληνικής πολιτικής ζωής εξηγεί τις εκπλήξεις και τις απορίες και, κυρίως, τις λάθος εκτιμήσεις, όπως προκύπτουν από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία. 

Ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ εξίσου καλά θα μπορούσε να ακούσει ότι ...

 

την ελληνοαμερικανική συμφωνία θα την καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα νόμο κι ένα άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: