"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ποιες χώρες έχουν τα σκήπτρα στη συχνή κατανάλωση αλκοόλ


 Το 8,4% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. κατανάλωνε αλκοόλ καθημερινά το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό των ενηλίκων που κατανάλωνε αλκοόλ μηνιαίως ανερχόταν στο 22,8%, ενώ το 26,2% δεν κατανάλωνε ποτέ ή δεν κατανάλωσε καθόλου το τελευταίο έτος.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ ήταν πιο αυξημένη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων κατανάλωναν αλκοόλ συχνότερα (δηλαδή καθημερινά) αφορούσε τις ηλικίες μεταξύ των ηλικιών 15 έως 24 ετών (1%), ενώ το υψηλότερο άτομα άνω των 75 ετών (16%). Ωστόσο, η τελευταία ηλικιακή ομάδα αντιπροσώπευε επίσης το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων δεν κατανάλωναν ποτέ αλκοόλ ή δήλωσαν ότι δεν κατανάλωσαν καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες (40,3%).

Σε επίπεδο εβδομαδιαίας κατανάλωσης το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών (33,5%). 

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μηνιαίως, το μεγαλύτερο ποσοστό (28,5%) αφορούσε τα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών.

Ανά φύλο, οι άνδρες κατανάλωναν συχνότερα αλκοόλ σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση σε σχέση με τις γυναίκες (13% των ανδρών έναντι 4,1% των γυναικών και 36,4% των ανδρών έναντι 21,7% των γυναικών) αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ατόμων που κατανάλωναν καθημερινά αλκοόλ ήταν υψηλότερο στην Πορτογαλία, με το ένα πέμπτο (20,7%) του πληθυσμού να καταναλώνει αλκοόλ σε καθημερινή βάση. Στη δεύτερη θέση ήταν η Ισπανία με ποσοστό 13% και η Ιταλία (12,1%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λετονία και τη Λιθουανία (περίπου 1%).

Στην Ολλανδία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός (47,3%) κατανάλωνε αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση και ακολουθούσε το Λουξεμβούργο (43,1%) και το Βέλγιο (40,8%).

Η μηνιαία κατανάλωση ήταν η υψηλότερη στη Λιθουανία με 31,3%, τη Λετονία (31,1%) και την Κύπρο (30,4%).

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Κροατία ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού (38,3%) που δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ ή δεν είχε καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε...

 

 στη Δανία, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο και το χαμηλότερο στην Ιταλία και στη Μάλτα.  

Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ήταν και η Ελλάδα με ποσοστό 6%.

 


 

 

 MONEYREVIEW



Δεν υπάρχουν σχόλια: