"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Άγγελος Συρίγος: ακτιβισμός και αδιαφορία


Γιατί ο Άγγελος Συρίγος ξέχασε πως είναι υφυπουργός Παιδείας και εξέφρασε συμπαράσταση στο θύμα ξυλοδαρμού Οδυσσέα Βλαχονικολό σαν να είναι ακτιβιστής

 Του ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Άγγελος Συρίγος είναι εκείνος ο πολιτικός που, πριν εκλεγεί και αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, προπηλακίστηκε άγρια και «επικηρύχθηκε» με προγραφές σταλινικού τύπου εντός του εργασιακού του χώρου: του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Αυτά συνέβησαν για έναν λόγο: γιατί ο Συρίγος δεν ήταν αρεστός για τις απόψεις του. Προτού συμβεί το περιστατικό ξυλοδαρμού του, είχε προσπαθήσει να αποτρέψει βανδαλισμό με γκράφιτι σε πεζόδρομο εντός του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όταν, τον Ιανουάριο του 2021, ανέλαβε καθήκοντα ως υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης –μια περίοδο κατά την οποία στη δημόσια συζήτηση αλλά και στη διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας θα εισερχόταν το νομοσχέδιο για τη φύλαξη και προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων– κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο μετουσιώνονταν κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ  για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αποκαλυφθεί τον Μάιο σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ πως η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να εφαρμόσει άμεσα τον νόμο που ψήφισε.  

Και φτάσαμε στο σήμερα. 

Στις 12 Οκτωβρίου, ο φοιτητής Οδυσσέας Βλαχονικολός, ξυλοκοπείται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από ομάδα αντιεξουσιαστών, αφού αναγνωρίζεται ως «αυτός που βγαίνει στις τηλεοράσεις και μιλάει για βία στα πανεπιστήμια». Ο φοιτητής προπηλακίστηκε εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος γιατί εκφράζει δημόσια και με θάρρος τις απόψεις του, όπως πρέπει. Ξεκάθαρα πράγματα.

Τι έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση εν γένει μετά από αυτό; 

Αν περιμένατε να σας πω πως εφάρμοσε τον νόμο που ψήφισε και για τον οποίο –μεταξύ άλλων– εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία (ήταν προεκλογική της εξαγγελία άλλωστε), είστε αφελείς. Ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος αρκέστηκε να μας ενημερώσει μέσω Twitter πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με το θύμα της επίθεσης στο ΟΠΑ, πως του εξέφρασε τη συμπαράστασή του δεσμευόμενος να είναι στο πλευρό του, κλείνοντας με μια αυστηρή (sic) καταδίκη της βίας. 

Αυτό το τιτίβισμα του υφυπουργού ήταν το τέλος της πολιτικής.

 Ο Άγγελος Συρίγος ξέχασε πως είναι εκλεγμένος πολιτικός και υφυπουργός Παιδείας και εξέφρασε συμπαράσταση προς το θύμα της επίθεσης σαν να είναι ακτιβιστής.
Αλλά, o υφυπουργός ξεχνάει πως συμπαράσταση εκφράζουν οι απλοί πολίτες, οι εκλεγμένοι πολιτικοί και δη οι αρμόδιοι υφυπουργοί μιλούν με πολιτικές και πράξεις. Διαφορετικά καλύτερα να μη μιλούν καθόλου. Ειδικά με τέτοια αργοπορία.


Κατόπιν είδαμε φοιτητές να χτίζουν ένα αυθαίρετο εντός του Πολυτεχνείου. Και εκεί η κυβερνητική αντίδραση στο περιστατικό ανομίας ήταν αμείλικτη. Ο κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του πολίτη, μας ενημέρωσε μέσω Twitter πως «Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι  χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας. Οφείλουν να είναι κέντρα μόρφωσης, επικοινωνίας, ελευθερίας και επομένως χώροι ασφάλειας για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό». Μάλιστα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κύριος Συρίγος, σε τηλεοπτική εκπομπή είπε επί λέξει: «Θεωρώ ότι το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν στο Πολυτεχνείο, το άλλο που έγινε στην ΑΣΟΕΕ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, δεν ήταν κάτι. Βρήκαν κάποιον τον οποίο αντιπαθούσαν, υπήρξε προπηλακισμός, αλλά δεν ήταν κάτι που το πήγαιναν γυρεύοντας».

Αυτή η εξωφρενική δήλωση του υφυπουργού, που προβαίνει σε μια αξιολόγηση των περιστατικών βίας και ανομίας εντός των ΑΕΙ, προκρίνοντας ως πιο σοβαρό αυτό του Πολυτεχνείου και μειώνοντας τη σημασία του ξυλοδαρμού ενός φοιτητή για τις απόψεις του μας σοκάρει και μας εξοργίζει. Ύστερα, όμως, το βλέπουμε πιο νηφάλια και πλέον, κάθε φορά που ο κ. Συρίγος θα αναφέρεται στην επίθεση που είχε δεχθεί στο παρελθόν, θα λέμε και εμείς πως δεν είναι δα και τόσο τραγικό γιατί απλά ο κ. Συρίγος προπηλακίστηκε τότε, το 2017, απλά και μόνο επειδή ήταν αντιπαθής.

Περιμέναμε πολλά, πάρα πολλά από αυτήν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορούσε τα ΑΕΙ. Η στάση της όμως δείχνει πως...

 

 όχι απλώς πολλά δεν μπορεί να μας παρέχει, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη σοβαρότητα, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. 

Φοιτητές, όπως ο Οδυσσέας που ξυλοκοπήθηκε, έχουν βγει από τον μέσο όρο ήδη στα 20 τους χρόνια, παράγουν πολιτικό λόγο και επιδιώκουν την αλλαγή προς την κατεύθυνση που αξιολογούν ως σωστή. Προσωπική κατάκτηση το να βγαίνεις από τον μέσο όρο. Θλιβερό όμως να είσαι εκλεγμένος πολιτικός και να μην μπορείς να βγάλεις τον μέσο όρο από πάνω σου. 

Περιμέναμε περισσότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: