"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ-ΑΛΗΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Σε ένα παράλληλο σύμπαν

 

Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Φανταστείτε, όχι στην Οξφόρδη, όχι στο ΜΙΤ, αλλά σε Πανεπιστήμιο της Μπουρκίνα Φάσο, να εμφανιστεί ξαφνικά ένα φορτηγό με τούβλα, άμμο, τσιμέντο κι ασβέστη και να τα ξεφορτώσει καταμεσίς σε μια αίθουσα του ιδρύματος, χωρίς κανένας από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να το έχει καλέσει.
Να έρθουν, με άλλο όχημα, μερικά μαστόρια με τα μυστριά και τα φτυάρια, να κατεβάσουν τη μπετονιέρα, να τη βάλουν μπρος, να φτιάξουν χαρμάνι και να αρχίσουν να χτίζουν τοίχο. Θα πρόφταιναν να τελειώσουν την πρώτη σειρά τούβλων πριν τους βουτήξουν και τους παν σηκωτούς στο πλησιέστερο τμήμα της Ουαγκαντούγκου;

Στο ΕΜΠ τον έχτισαν σχεδόν ολόκληρο. Κι αναρωτιέσαι: κανένας δεν πήρε χαμπάρι;

Πήρε και παραπήρε. Εδώ και καιρό. Δες όμως τι έκανε. Η εξιστόρηση των πεπραγμένων είναι από την ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ). Συλλεκτικό κείμενο. Οι ιστορικοί του μέλλοντος, όταν θα αναλύουν τους λόγους για τους οποίους η κοιτίδα του πολιτισμού, η χώρα που κάποτε κυριαρχούσε σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, σβήστηκε από τον χάρτη, θα το διαβάζουν και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους.

«Η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ στην έκτακτη συνεδρίαση της, σήμερα 14 Οκτωβρίου, συζήτησε το πρόβλημα της κλιμακούμενης αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν. Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

    Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.
    Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.
    Τέλος, σήμερα «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo.»


Δηλαδή η Κοσμητεία βλέπει την κλιμακούμενη αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά, εδώ και καιρό, διότι οι ενέργειες των τριών τελευταίων ημερών είναι η κορύφωση της κλιμάκωσης, αλλά δεν κάνει τίποτε!

Γκουγκλάροντας για γεγονότα στη ΣΕΜΦΕ διαπιστώνεις ότι αυτή η “αντιακαδημαϊκή” συμπεριφορά κρατάει χρόνια. Από το “μακρινό” 2009 μέχρι χθες, με βανδαλισμούς, κλοπές, συγκρούσεις αντίπαλων φατριών, καταστροφές, ρύπανση, γιάφκες παρανόμων και αποθήκες κλοπιμαίων, η ΣΕΜΦΕ έχει ίδια γεύση. Και ίδια οπτική: οι φοιτητές θεωρούν δικαίωμά τους να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία που πληρώνουμε εσύ κι εγώ. Δείτε εδώ ανακοίνωση: “Σαν πρώτη απάντηση στην καταστολή που επιβάλλουν στην πολιτική έκφραση και δημιουργία στους τοίχους της σχολής μας, φέρνουμε τα σπρέι μας, τους μαρκαδόρους μας, τις μπύρες, τα ποτά, τη μουσική μας κι ό,τι άλλο μας έρθει και ξαναλερώνουμε τη ΣΕΜΦΕ.” ). Και οι καθηγητές, στην πιο αυστηρή εκδοχή, κάνουν συστάσεις. Συνήθως κάνουν την πάπια.

Τι έκανε, λοιπόν, η Κοσμητεία όταν οι σπουδαστές αυτοί παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών;  

ΤΙΠΟΤΕ! 

Κάλεσε την αστυνομία;  

ΟΧΙ! 

Τους τιμώρησε πειθαρχικά; 

ΟΧΙ!

Τι έκανε η Κοσμητεία όταν οι σπουδαστές αυτοί δεν άφησαν να γίνει στο αμφιθέατρο της Σχολής η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών; 

ΤΙΠΟΤΕ!  

Κάλεσε την αστυνομία;  

ΟΧΙ! 

Τους τιμώρησε πειθαρχικά; 

ΟΧΙ!

Ίσως να σκέφτηκε πως η ακύρωση της υποδοχής είναι η πιο συμπυκνωμένη υποδοχή: οι πρωτοετείς κατάλαβαν αμέσως τι εστί ελληνικό πανεπιστήμιο και ποιος κάνει κουμάντο εκεί.

Έπρεπε να χτίσουν ολόκληρο τοίχο οι αναρχοσταλινοτραμπούκοι (ούτε αυτό μπορούν να κάνουν μόνοι τους: έφεραν συνεργείο - γι' αυτό και ήταν αλφαδιά) για να αποφασίσει να δει τις “αντιακαδημαϊκές” ενέργειες ως αυτό που είναι, δηλαδή καραμπινάτες παρανομίες του κοινού ποινικού κώδικα και να φωνάξει την αστυνομία να τους σταματήσει λίγο πριν τα σοβατίσματα!

Η κωμική ανακοίνωση περιγράφει τις προσπάθειες της Κοσμητείας (ή μήπως Διακοσμητείας;) πριν να έρθουν οι “κακοί μπάτσοι”:

«Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν».

Τέτοια αποφασιστικότητα και τέτοιο κύρος! Έδωσε εντολή, αλλά σιγά μην ιδρώσει το αυτί των αντεξουσιαστών. 

Ρωτάω εγώ, που πληρώνω όλο αυτό το μπάχαλο: εφόσον διαπίστωσε η Κοσμητεία ότι η ενέργεια ήταν παράνομη, γιατί δεν κάλεσε αμέσως την αστυνομία; Αν δηλαδή οι αναρχοσταλινοτραμπούκοι διέκοπταν τις παράνομες εργασίες, όλα καλά; Δεν θα πήγαινε στον εισαγγελέα κανένας; Προφανώς! Μπορεί και να μην το μαθαίναμε καν!

Όμως, τώρα, μπήκε η αστυνομία και κατεδάφισε τον τοίχο. Ωσανά! 

Καιρός λοιπόν να δράσει η Κοσμητεία. Τι έκανε;

 Θαυμάστε:

«Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές - συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες.»

Μία μέρα ακαδημαϊκό lockdown! Πληρωμένη από σένα, βεβαίως βεβαίως. Που «τιμωρεί» το σύνολο των φοιτητών, όχι την «εξαιρετικά μικρή ομάδα σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν». Πάλι καλά που είναι μία μέρα. Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, εκείνος που του φόρεσαν την ταμπέλα οι αναρχικοί, αποφάσισε 5 μέρες διακοπή των εργασιών του ΟΠΑ, διαμαρτυρόμενος για την... απραξία του!

(Μάθαμε, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του φοιτητή του ΟΠΑ από αναρχικούς που οργάνωναν εκδήλωση συμπαράστασης σε Ρούπα και Μαζιώτη, ότι οι χώροι του υπογείου του ΟΠΑ που είχαν καθαρισθεί από την αστυνομία και είχαν παραδοθεί με “την κλειδαριά στο χέρι” στις πρυτανικές αρχές είχαν ανακαταληφθεί, λίγες μέρες μετά, από τους αναρχοσταλινοτραμπούκους, χωρίς να ακουστεί από την Πρυτανεία ούτε «κιχ». Ευτυχώς δεν αποφασίσθηκε νέα πενθήμερη διακοπή των μαθημάτων!)

Πώς τελικά θα τιμωρηθούν οι παράνομοι της ΣΕΜΦΕ; Ποιος θα πάει στο δικαστήριο; Κανένας!

Μίλησα με κάποιους φίλους του ΕΜΠ. Ο Κουρκουλής, μου είπαν, ο Κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ, είναι από τους πιο σωστούς. Θέλει πολλά κότσια για να τα βάλεις με τον αναρχοαριστερό υπόκοσμο. Αν είναι έτσι, μπράβο του, που την τρίτη μέρα ανέστη κατά τας γραφάς και έκανε το τηλέφωνο στην αστυνομία που έπρεπε να είχε γίνει 3 μήνες, 3 χρόνια, 3 δεκατίες πριν. Όμως κάποιος φταίει που το αυτονόητο, δηλαδή η ακώλυτη λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μακρινό ζητούμενο, στη χώρα του “κάνω ό,τι γουστάρω και μη με εμποδίζεις διότι θα σε καταγγείλω ως φασίστα”.  

Κάποιος πρέπει επιτέλους να επαναλανσάρει στην Παιδεία την έννοια της τιμωρίας.  

Διότι...

 

 όταν η παρανομία δεν τιμωρείται, θα επαναληφθεί και μάλιστα διογκούμενη.  

Ποιος θα δείξει την πόρτα της εξόδου, διά παντός, σε φοιτητές οι οποίοι συστηματικά παρανομούν, Κοσμήτορά μου, δεν αυθαιρετούν, να ξέρουμε τι λέμε, ε; Δεν θα είναι ο Κοσμήτορας; Δεν θα είναι ο Πρύτανης; Δεν θα είναι ο Υπουργός Παιδείας; Δεν θα είναι ο Πρωθυπουργός; Ποιος θα είναι, διάολε;

Βρίσκεται σε αυτό το σύμπαν ή μήπως σε κάποιο παράλληλο;

Υ.Γ. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Στις εκλογές του 2004, “306 αγωνιστές, εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος” όπως γράφει ο Ριζοσπάστης (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2166956) υπέγραψαν “Κάλεσμα εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ”, και αφού κάνουν διάφορες… βαθυνούστατες διαπιστώσεις, σχετικές με το “πισωγύρισμα στις λαϊκές κατακτήσεις” καταλήγουν:
 
«Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Χωρίς αφορισμούς, αποκλεισμούς και περιττές περιχαρακώσεις, πιστεύουμε ότι, στις εκλογές αυτές, θα πρέπει να ενισχύσουμε το κόμμα εκείνο, που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια, που θα είναι παρόν στις 8 Μαρτίου για να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες για αντίσταση στη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων. Καλούμε κάθε Ελληνα δημοκράτη, πατριώτη, κάθε ενεργό πολίτη, που αγωνιά για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, να στηρίξει και να ψηφίσει στις 7 Μαρτίου τους συνδυασμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.»

Στη θέση 103 των υπογραφόντων διαβάζεις το όνομα του Κοσμήτορα της ΣΕΜΦΕ: Κουρκουλής Σταύρος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ. 

Ελπίζω να έχει αλλάξει άποψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: