"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ένας ιδιόμορφος ρατσισμός

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

 Με αφορμή τη γνωστή καταδίωξη στο Πέραμα με τη δυσάρεστη κατάληξη, αναδύθηκε και πάλι ένας ιδιόμορφος ρατσισμός. Δηλαδή η προβολή από μερίδα «ευαίσθητων» και «προοδευτικών» διαμορφωτών της κοινής γνώμης της καταγωγής του φονευθέντος εικοσάχρονου και των συνεργατών του. Ηταν Ρομά. Μάλιστα, κάποιοι το προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Εγραψαν πως «ήταν Ρομά και γι’ αυτό τον σκότωσαν».

Ο ρατσισμός έχει πολλές όψεις. Μια λανθάνουσα είναι ο τονισμός της φυλής ή της ιδιαιτερότητας του παθόντος ή της παθούσης, χωρίς όμως η φυλή ή η ιδιαιτερότητά τους να είναι η αιτία της κακοποίησής τους ή του φόνου τους.  

Στην περίπτωση του Περάματος, οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταδίωκαν παραβάτες του νόμου και όχι Ρομά. Δεν γνώριζαν ποιοι ήταν μέσα στο κλεμμένο αυτοκίνητο ούτε βέβαια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ηταν μια πράξη αστυνομικής καταδίωξης σαν αυτές που συμβαίνουν πολύ τακτικά.  

Η προβολή της φυλής των παρανόμων, για να αποδοθούν ρατσιστικά κίνητρα στην ΕΛ.ΑΣ., είναι μια μορφή ρατσισμού. Οπως είναι μορφή ρατσισμού και η προβολή της ταυτότητας του θύματος, είτε αφορά τα έμφυλα χαρακτηριστικά του, είτε την καταγωγή του, είτε τη θρησκεία του.

Ο ρατσισμός δεν έχει μόνον ενεργητική μορφή. Εχει και παθητική. Ρατσιστής είναι και αυτός που σκοτώνει λόγω του χρώματος τού θύματος, ρατσιστής είναι και αυτός που επικαλείται το χρώμα του θύματος για να αποδώσει την ευθύνη στον διώκτη του.  

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, η κάθετη τομή δεν είναι φυλετική. Είναι μεταξύ των νομοταγών πολιτών και των παραβατών του νόμου. Το τι χρώμα έχει ο παράνομος ή ποιες οι σεξουαλικές προτιμήσεις του, ουδένα ενδιαφέρει και ουδένα θα πρέπει να ενδιαφέρει.

Παρατηρώ ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ υπάρχει μια σώφρων αντιμετώπιση των ταυτοτικών στοιχείων των δραστών εγκληματικών ενεργειών. Δεν δημοσιοποιούνται. Από την άλλη πλευρά, όμως, προβάλλονται τα ταυτοτικά τους στοιχεία όταν στην εξέλιξη της υπόθεσης καταλήγουν αυτοί να είναι τα θύματα.

Στην υπόθεση του Περάματος, που ήταν μια καταδίωξη ρουτίνας, ανεξαρτήτως του πώς εξελίχθηκε, δεν υπήρξαν στοιχεία ρατσιστικής συμπεριφοράς. Προφανώς, όσοι επιδιώκουν να μειώσουν το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. και να υπονομεύσουν την πολιτική της τήρησης των νόμων και της επιβολής της τάξης...

 

είναι λογικό να ανακαλύπτουν ρατσιστικά κίνητρα και εκεί όπου δεν υπάρχουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: