"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μια φανταστική προεκλογική συγκέντρωση!

Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, απολάμβανα τον εξαιρετικό espresso στο Da Capo, του καλού φίλου Στάθη, και διάβαζα ΤΑ ΝΕΑ. Πάντα ξεκινώ από την τελευταία σελίδα με το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη και στη συνέχεια διάβασα το άρθρο του Μιχάλη Μητσού, το οποίο κατέληγε με την ακόλουθη φράση: «Προεκλογικές συγκεντρώσεις του Καρανίκα με μουσική υπόκρουση Μιθριδάτη (1.656 λέξεις), το φαντάζεστε;»

Εκλεισα τα μάτια μου και προσπάθησα να φανταστώ την εικόνα. Αμέσως, έκανα μερικές πρόχειρες σημειώσεις στο κινητό τηλέφωνο σαν ξεκίνημα στο σημερινό κείμενο.

Ας αρχίσουμε με την τοποθεσία της συγκέντρωσης. 

Ο «λεγάμενος» (copyright Γιώργος Παπαχρήστος) επέλεξε την Πλατεία Κολωνακίου για διαφόρους λόγους

Πρώτον, θέλησε να είναι μικρή η πλατεία ώστε να φαίνεται ασφυκτικά γεμάτη. 

Δεύτερον, ήθελε να ακούγεται η ομιλία του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο σπίτι του Μητσοτάκη και της Μαρέβα, για «να τους την σπάσει». 

Ο κυριότερος όμως λόγος ήταν άλλος. Αν θυμάστε παραμονές των εκλογών του 2019, σε μια κίνηση «απελπισίας», ζήτησε και πήγε στον καταραμένο (για τον Σύριζα) τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, προκειμένου να δώσει συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη και στον Αλέξη Παπαχελά. Ηταν σαν τον Αη Γιώργη που ζώστηκε την πανοπλία του και πήγε στη φωλιά του θηρίου να το σκοτώσει. Ετσι και τώρα, διάλεξε την Πλατεία Κολωνακίου, την επιτομή της μπουρζουαζίας, για να δείξει ότι δεν φοβάται να πάει στη φωλιά του λύκου. Εντυπωσιακό!

Στήθηκε μια τεράστια εξέδρα ώστε να χωρέσει τους πολυάριθμους καλλιτέχνες που τον υποστηρίζουν, αλλά και για να καλύψει αρκετό χώρο ώστε να μη φαίνεται πολύ το αραιό ακροατήριο. 

Master of the ceremony, φυσικά, ο Καρανίκας.  

Η πληροφορία ότι στο κοινό έκτος από τη σημαία του Σύριζα, τους μοίραζαν και έναν μπάφο δεν επιβεβαιώθηκε.

Για να φέρουν γούρι, φώναξαν όλους τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στην επιτυχημένη Συναυλία του ΟΧΙ τον Ιούλιο του 2015. Σας τους θυμίζω: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Ηρώ, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Θάνος Μικρούτσικος, Χαΐνηδες και Ραλλία Χρηστίδου. Μαζί τους, όπως τότε, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Πασχάλης Τσαρουχάς. Ακόμα, προστέθηκαν και μερικοί άλλοι, οι οποίοι λατρεύουν τον Τσίπρα σαν θεό.

Ο Καρανίκας έκανε μια σύντομη εισαγωγική ομιλία, όπου μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα:

«Ο Τσίπρας είναι ηγέτης της Αριστεράς, φίλος μου και δημοκράτης. Δεν θα ξαναβρούμε άνθρωπο σαν τον Αλέξη».

«Η Αριστερά δεν ήθελε να κυβερνήσει, αλλά μεγαλούργησε όποτε έβαλε το χέρι της στην εξουσία, μία φορά με το ΕΑΜ και μία με τον Τσίπρα».

«Ο Τσίπρας δεν ψωνίστηκε, ο Τζανακόπουλος δεν ψωνίστηκε, ο Παππάς το ίδιο, τα στελέχη της Αριστεράς δεν το έχουν με την πολυτέλεια».
 

Κάποιος από το ακροατήριο φώναξε: Και το κότερο της Παναγοπούλου τι είναι;  

Ενας άλλος πρόσθεσε: Και το Costa Navarino τι είναι;  

Αμέσως οι δύο προβοκάτορες απομακρύνθηκαν από τους Συριζοφρουρούς.

Για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα, μίλησε για αυταπάτες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί ο Τσίπρας να έδωσε την εικόνα ότι σκίζουμε τα μνημόνια, αλλά τον συμβολισμό δεν τον βλέπει κανείς. Δεν σκίσαμε τα μνημόνια ως πράξη, αλλά υπογράψαμε ένα άλλο μνημόνιο που ακύρωνε τα υπόλοιπα». Στο σημείο αυτό ακούστηκε μια πολύ δυνατή βροντή, παρόλο που στον ουρανό δεν υπήρχε ούτε συννεφάκι. Ούτε ο Θεός, που συγχωράει τους πάντες και τα πάντα, δεν άντεξε τέτοια κοτσάνα.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του και στα ναρκωτικά. «Η κάνναβη για εμένα δεν είναι σκληρό ναρκωτικό. Είναι πολύ πιο ακίνδυνο, πολύ πιο ευεργετικό από τη βότκα και το ουίσκι. Το κάπνισμα κάνει κακό, το χασίς δεν κάνει. Η κάνναβη δεν είναι για να την υπερκαταναλώνουμε».


«Ναι έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα, εις γνώση μου. Εκανα κοκαΐνη και ηρωίνη. […] από τα 14 μου είμαι στρατευμένος στην Αριστερά. Ο,τι έκανα, το έκανα μέσα σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, πιο πολύ για μια εμπειρία που μπορούμε να μιλήσουμε και να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό. Δεν μου άρεσαν, δεν τα αγάπησα. Οταν έκανα, το έκανα για να δω τι είναι αυτό που λένε, το οποίο γνώριζα επιστημονικά ότι δεν είναι αυτό που λένε. Η επιστήμη έλεγε άλλα πράγματα».

Αμέσως μετά την εμπνευσμένη ομιλία του Καρανίκα, ακολούθησε ο Μιθριδάτης, ο οποίος ράπαρε το μανιφέστο του που διαρκεί 13 ολόκληρα λεπτά. Δεν θα σας κουράσω, αλλά θα σας δώσω μόνο τους πρώτους συγκλονιστικούς στίχους του: «Κυβέρνηση με σήμα το κουταλοπίρουνο/ κι ένα φλώρο ξαφνικά έχεις για τύραννο/ Μια Πρωθυπουργάντζα, που έχει στη καβάτζα/ κάθε ορντινάντζα, δευτεράντζα για μπροστάντζα./ όλοι όρνιθες του αρίστου και funny/ και θα ’λεγα “Εντάξει φίλε, μάλλον πλάκα κάνει/ ο Λουδοβίκος μας, ο άρχοντας, ο άναξ”/ αν ο κόσμος δεν κατάπινε όλη μερα Xanax […]».
Μέσα από τους στίχους του έργου ο Μιθριδάτης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τον αυταρχισμό, την αστυνομική βία, τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας. Αλλος ένας «γιατρός», ο οποίος κατά λάθος έγινε τραγουδιστής.

Ακολούθησε η διάσημη αοιδός Αντζυ Σαμίου, η οποία είπε ένα τραγούδι και έκλεισε με την ακόλουθη δήλωση: «Βάλτε το καλά στο μυαλό σας κατακαημένοι ΝουΔούλοι: Η μισή Ελλάδα θα ήθελε, αν είχε ένα κότερο να το δώσει στον Αλέξη για να ξεκουραστεί, γιατί κέρδισε την αγάπη και την εμπιστοσύνη της… Και το καημένο το Κούλη έχει μεγάλο κόμπλεξ με τον Τσίπρα… Σε λίγο θα του ζητήσει να τις μετρήσουν ποιος την έχει πιο μεγάλη… Κι εκεί μικρότερος θα είναι, είμαι σίγουρη…». Πάλι, κάποιος από το ακροατήριο φώναξε δυνατά: Και εσύ πού το ξέρεις; 

 Αμέσως και αυτός ο προβοκάτορας απομακρύνθηκε από τη δημοκρατική συγκέντρωση.

Μετά από αυτή την εξαιρετική εισαγωγή ανέβηκε στο βήμα ο Τσίπρας. Ξεκίνησε την ομιλία του με μια συγκλονιστική δήλωση: «Θα σκίσω το μνημόνιο, μόλις εκλεγώ»

Αμέσως ο Καρανίκας που αντιλήφθηκε το λάθος, του ψιθύρισε στο αυτί: Πρόεδρε, αυτά τα είπες τον Σεπτέμβρη του 2014. Ο Τσίπρας «που πιάνει πουλιά στον αέρα», αμέσως κατάλαβε ότι πήρε το λάθος χειρόγραφο για την ομιλία του και έτσι αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει. Η συνέχεια… όταν θα προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές.

Μπορεί να είναι φανταστική η παραπάνω προεκλογική συγκέντρωση, αλλά όσα αναφέρω σε εισαγωγικά είναι πραγματικές δηλώσεις των πρωταγωνιστών της. Θαυμάστε τους! Ελάτε τώρα στην πραγματικότητα.

Ο Νίκος Μαραντζίδης σε άρθρο του στην «ΚτΚ» (11/7/2021) με τίτλο: «Και τι θα κάνει ο Τσίπρας όταν ηττηθεί;», κάνει μια ανάλυση του χαρακτήρα του Τσίπρα, όπου αφήνει να εννοηθεί ότι είναι «ηγέτης», «χαρισματικός», «αποφασιστικός» και καταλήγει ότι «[…] ο Τσίπρας δεν διστάζει να αφήσει πίσω του ακόμα και τους φίλους του, αν χρειαστεί. Οπως θα ’λεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: στεγνώνει την ψυχή του για να κυβερνήσει». Μάλλον ιεροσυλία κάνει ο καθηγητής βάζοντας τον Τσίπρα με τον Καραμανλή στην ίδια πρόταση, αλλά ας το παρακάμψουμε.

Οποτε γίνουν οι εκλογές μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο θα χάσει, αλλά θα χάσει δύο φορές. Είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «poetic justice»

Ψήφισε την Απλή Αναλογική με την ελπίδα να μην μπορεί να κυβερνήσει η καταραμένη δεξιά, αλλά να συμπορευθούν όλα τα άλλα κόμματα και κομματίδια για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Επειδή αυτό το εφιαλτικό σχήμα βρίσκεται στη σφαίρα του αδύνατου (φανταστείτε Τσίπρα, Φώφη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο – Θεέ μου, λυπήσου μας),  προβλέπεται να γίνουν και νέες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, τις οποίες θα τις κερδίσει ο Μητσοτάκης. Το ερώτημα λοιπόν είναι...

 

 τι θα κάνει ο Τσίπρας ύστερα από τόσες ταπεινωτικές ήττες; 

Εχασε ήδη τέσσερις εκλογές: Εθνικές, Ευρωεκλογές, Νομαρχιακές και Δημοτικές το 2019. Αν χάσει και άλλες δύο Εθνικές, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στη θέση του, βασιζόμενος μόνο στα γνωστά ψέματά του.  

Το χειρότερο θα έχει χάσει έξι συνεχόμενες φορές από «το καημένο το Κούλη», που τον ήθελε για αντίπαλο!  

Ρεκόρ άγνοιας κινδύνου για Guinness.



Δεν υπάρχουν σχόλια: