"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το απρόβλεπτο ντόμινο των διεθνών εξελίξεων…

Γράφει ο  Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έλεγε κανείς, υπερέχει σε επίπεδο ζωής σε όλες τις εκδοχές, ωστόσο, η μεγάλη της αδυναμία που γίνεται όλο και πιο εμφανής, είναι η στρατιωτική της ανυπαρξία και η εξάρτησή της αποκλειστικά από τους Αμερικανούς -μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήδη από την πρώτη θητεία του Ομπάμα, οι Αμερικανοί άρχισαν να εκδηλώνουν την δυσφορία τους για αυτό το στάτους κβο, το οποίο αμφισβητήθηκε ευθέως από τον Τραμπ, για να κορυφωθεί με άκομψο τρόπο από τον Μπάιντεν, όταν όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο και θα επανεπιβεβαιωνόταν πανηγυρικά το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη! Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονταν όλοι. 

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της εξέλιξης που τελικά δεν επισυνέβη, ήταν οι Γερμανοί που μη έχοντας αμυντικές σκοτούρες στο κεφάλι τους, έμεναν ήσυχοι με την αμερικανική παρουσία, με την Μέρκελ να είναι αφοσιωμένη στους λογαριασμούς της: μια το ξύδι, δυο το λάδι, τρεις το λαδόξυδο…

Ωστόσο, με τη νέα στρατηγική συμμαχία που δημιουργήθηκε ερήμην της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Γαλλίας -η οποία θίχτηκε πολλαπλώς εθνικά, οικονομικά και ηθικά- δρομολογούνται μια σειρά εξελίξεων και το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν …οι εκπλήξεις. 

Αυτή η αιφνίδια νέα στρατηγική συμμαχία μεταξύ Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (AUKUS) ουσιαστικά επιφυλάσσει έναν νέο ρόλο για το ΝΑΤΟ, αποκλείει την Ευρώπη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κυρίως από την αμυντική της θωράκιση, πράγμα που σημαίνει ή ότι η Ευρώπη με τις γνωστές γραφειοκρατικές της διαδικασίες πρέπει να δρομολογήσει ένα σχέδιο ευρωπαϊκής άμυνας.

Ωστόσο, η απαράδεκτη κρυφή ατζέντα της νέας συμμαχίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων εξελίξεις, κυρίως με πρωταγωνιστή την Γαλλία η οποία αντέδρασε ήδη ανακαλώντας τους πρεσβευτές της από Ουάσινγκτον και Καμπέρα. Θα επηρεαστούν ακόμα σοβαρότερα και οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αφυπνιστεί.

Η αλλαγή εξωτερικής πολιτικής από πλευράς ΗΠΑ δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Πρώτα, έχουμε το πανθομολογούμενο φιάσκο της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν που άφησαν πίσω τους -εκτός από τις γνωστές άθλιες εντυπώσεις- εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων στα χέρια των Ταλιμπάν, για να ακολουθήσει η σύναψη μιας παγκόσμιας συμμαχίας μεταξύ Αμερικής, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε από τα δελτία ειδήσεων. Πρόκειται για αιφνιδιασμό που θα ζήλεψε σίγουρα ο Τραμπ!

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι προφανώς και ήταν σε γνώση της Ευρώπης η αλλαγή γεωστρατηγικού προσανατολισμού της Αμερικής και ότι, σε τελευταία ανάλυση, η Αμερική (παρά την άκομψη διαχείριση του θέματος) έχει κάθε δικαίωμα να πολιτεύεται σύμφωνα με το πώς εννοεί η ίδια τα συμφέροντα της.

Ενδιαφέρον θα έχει μεταξύ των άλλων και η αντίδραση της Γερμανίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως αυτών που προέρχονται από το ανατολικό μπλοκ και ένιωθαν ανακούφιση από την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη. Υπό το βάρος των εξελίξεων, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Γαλλία η οποία δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της και δείχνει προς ώρας την αποφασιστικότητά της να λάβει διάφορες πρωτοβουλίες που δρομολογούν εξελίξεις.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και...

 

 η στάση της Γερμανίας. 

Ήδη από την μεριά της Γαλλίας έχει τονιστεί η άμεση αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού στρατού που δεν θα διστάζει να επεμβαίνει όταν χρειάζεται. Εάν αυτή την ιδέα την αποδεχτεί το Βερολίνο, τότε όλα αλλάζουν. Απλά σημειώνουμε ότι η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης του ευρωπαϊκού στρατού.

Τέλος, οι Γάλλοι θέλοντας να τονίσουν εμφατικά την απόφασή τους να αυτονομηθούν από τις ΗΠΑ, διεύρυναν τις πρωτοβουλίες τους και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας ένα άνοιγμα προς την Ινδία στα πλαίσιο «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης»!

Η διπλωματία είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι και το ντόμινο κάποιων εντυπωσιακών ενεργειών τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται απρόβλεπτο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: