"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ποιoς θα σηκώνει το τηλέφωνο;

Εγώ θα έλεγα αφήστε την αφίσα εκεί που είναι, γιατί θα νοσταλγήσουμε την εποχή της χρυσής μετριότητας...

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Ιστορικά, δύο είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χύσει το αίμα τους
(και κυρίως το αίμα των τρίτων) για να επιβάλουν την ένωση της Ευρώπης εκ των άνω και διά της βίας: Γαλλία και Γερμανία. 

Η σημερινή Ευρώπη, πολύτιμη και αξιοθαύμαστη παρ’ όλα τα μειονεκτήματά της, είναι το επίτευγμα της συμφιλίωσης των δύο συγκεκριμένων χωρών, μετά τη μεγαλύτερη αιματοχυσία στην ευρωπαϊκή ιστορία, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Υπήρχε και μια τρίτη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία πάντα πολέμησε προκειμένου να εμποδίσει την ενοποίηση της Ευρώπης με τους όρους του Λουδοβίκου ΙΔ’, του Ναπολέοντα ή του Χίτλερ – αλλά οι Βρετανοί αποχώρησαν από την Ενωση και δεν θα μας απασχολήσουν άλλο.

Οσο υπήρχε η Μέρκελ, ήξερες ότι η Ευρώπη έχει κάποια ηγεσία, για να το πω απλά.

 Επρόκειτο για ήπιας μορφής γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, η οποία όμως εξασφάλιζε μια ηγεσία, άτυπη, ατελή, συχνά απρόθυμη και όχι πάντα αποτελεσματική, τουλάχιστον όμως ήξερες ποιον να καλέσεις στο τηλέφωνο, κατά την παροιμιώδη ρήση του Κίσινγκερ. Μπορεί να μη γινόταν δουλειά ή, αν γινόταν, να γινόταν με καθυστέρηση και όρους περίεργους. Ηξερες όμως ότι, ως έναν βαθμό, η Μέρκελ ήταν ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Ευρώπη. Τουλάχιστον θα απαντούσε στο τηλέφωνο – άσε τι θα γινόταν στη συνέχεια…

Αναρωτιέμαι τι θα σημαίνει για την Ευρώπη το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών στη Γερμανία.  

Κατ’ αρχάς, ότι κανείς δεν θα σηκώνει το τηλέφωνο αν στο Βερολίνο επικρατήσει η πολιτική αβεβαιότητα και χρειαστούν μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα, είναι αστείο μέγεθος, για να πεις ότι θα καλύψει το κενό, αν και η ίδια πολύ θα ήθελε…

Εχω υπόψη, βέβαια, ένα καλό και πρόθυμο παιδί, που ευχαρίστως θα αναλάμβανε τον ρόλο – άλλωστε πιστεύει ότι είναι γεννημένος γι’ αυτόν.  

Το ένα πρόβλημα του προέδρου Μακρόν, όμως, είναι ότι δεν έχει χρόνο. Οσο και αν καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο Μακρόν αντιμετωπίζει την επανεκλογή του σε κάτι περισσότερο από έξι μήνες από τώρα, αν θυμάμαι σωστά.  

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ότι...

 

 όσο και αν ο ίδιος το θέλει, η Γαλλία δεν το μπορεί. Κατάφερε μεν να αποσπάσει μια απερίφραστη συγγνώμη από τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη μεταχείριση της Γαλλίας στην υπόθεση AUKUS, αλλά η τεχνολογική και οικονομική δυνατότητα της Γαλλίας να ανταποκριθεί στον ρόλο μεγάλης δύναμης έχει υποστεί δεινό πλήγμα – όπως και η αμυντική βιομηχανία της.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν είχα καμία αγωνία για τις γερμανικές εκλογές και δεν ξενύχτησα για τα αποτελέσματα. Οποιο και αν είναι, μέσα στο πλαίσιο του αναμενομένου, για την Ευρώπη θα σημαίνει εσωτερική αστάθεια, σε μια εποχή μετάβασης για όλους…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: