"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ και ΣΟΥΡΓΕΛΟΨΩΝΑΡΟΠΛΗΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Φορολογήστε τους πλούσιους (αλλά όχι τους πλούσιους φίλους μου)

 


Σχόλιο του ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ  για το φόρεμα που φόρεσε η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ στο Met Gala, τη σχεδιάστρια και τον συστημικό «αντισυστημισμό».

Η είδηση που με διασκέδασε περισσότερο το Σαββατοκύριακο δεν ήταν το ότι ο Αλέκσης ξαναϋποσχέθηκε στην ΔΕΘ αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που είχε υποσχεθεί το 2014. Ούτε το ότι ξαναϋποσχέθηκε διαγραφή χρεών, προσλήψεις και ό,τι άλλο υπόσχεται κάθε χρόνο (με εξαίρεση τα χρόνια της πρωθυπουργίας του). Η είδηση που με διασκέδασε περισσότερο δεν έχει καν να κάνει με τον Αλέκση (τουλάχιστον όχι ευθέως), δεν έχει καν να κάνει με την Ελλάδα (αν και εμμέσως έχει να κάνει με πολλούς συμπατριώτες).

Η είδηση που με διασκέδασε είναι η αποκάλυψη ότι η σχεδιάστρια της τουαλέτας που φόρεσε στο καρναβάλι της πλουτοκρατίας Met Gala η «αντισυστημική» και «ακτιβίστρια» (και εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων) Alexandria Ocasio-Cortez, δεν ψήνεται να πληρώνει τους φόρους και τους εργαζομένους της. 

Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν τόσο διασκεδαστικό, αλλά η τουαλέτα δεν ήταν μια απλή τουαλέτα. Δεν ήταν καν ένα απλό καρναβαλικό ένδυμα, όπως πολλών άλλων υπερπλουσίων που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Η τουαλέτα ήταν μια δήλωση-διαμαρτυρία που πάνω της ήταν γραμμένη με μεγάλα γράμματα η φράση «Φορολογήστε τους Πλούσιους».

Με λίγα λόγια, «αντισυστημική» και «ακτιβίστρια» εκλεγμένη πολιτικός συμμετέχει σε πάρτι υπερχλιδής, για ξεκάρφωμα φοράει τουαλέτα «ακτιβίστριας» σχεδιάστριας με μήνυμα υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων (με τους οποίους παρτάρει), διαφημίζοντας, εκτός από την «αντισυστημικότητά» της, και μια πλούσια σχεδιάστρια που, παρότι φορολογείται, δεν πληρώνει.  

Ίσως η φράση που έπρεπε να είναι γραμμένη είναι «Φορολογήστε τους πλούσιους, αλλά όχι τους πλούσιους φίλους μου».

Θα μπορούσε να είναι μια καλή σάτιρα για όλους τους «αντισυστημικούς» του συστήματος μόνο που είναι η πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι και στην ωραία μας χώρα.  Άνθρωποι που πληρώνονται για να υπηρετούν το σύστημα (όπως είναι κάθε εκλεγμένος σε θεσμό εξουσίας), άνθρωποι που χρηματοδοτούνται ή μισθοδοτούνται από το συστημα,   παριστάνουν τους αντισυστημικούς ενώ στην πραγματικότητα είναι οι βασικοί στυλοβάτες του συστήματος. Δεν υπάρχει αντισυστημικός βουλευτής με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει αντισυστημικός τραπεζίτης, αντισυστημικός διαφημιστής, αντισυστημικός δικαστής, άθεος χριστιανός, βίγκαν κρεατοφάγος ή ολυμπιακός παναθηναϊκός. Ακόμα κι αν ο ίδιος νομίζει ότι είναι αντισυστημικός, οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι εκτός από εμάς κοροϊδεύει και τον εαυτό του: κάποιος που λειτουργεί μέσα στο σύστημα, αποκτά εξουσία μέσα από το σύστημα, πληρώνεται από το σύστημα, συναναστρέφεται το σύστημα και αναπαράγει το σύστημα, είναι μόνο συστημικός. Κι ακόμα και η «αντίθεση» του στο σύστημα, είναι κομμάτι του συστήματος. Γι’ αυτό και πάντα είναι ελεγχόμενη και στο πλαίσιο που το σύστημα ορίζει.

Έτσι ούτε η Cortez, ούτε οι βουλευτές π.χ. του ΚΚΕ δεν μπορούν να είναι αντισυστημικοί και όποιος ισχυρίζεται πως «πολεμάει το σύστημα από μέσα» λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους ή (αν έχει πιο καθαρή αντίληψη) μόνο στους άλλους.  

Φυσικά και τα συστήματα συνήθως καταστρέφονται από μέσα, αλλά αυτή η καταστροφή είναι αποτέλεσμα...

 

 ανοησιών των ανθρώπων που με καμάρι τα υπηρετούν και όχι όσων παριστάνουν ότι θέλουν να τα ανατρέψουν χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς τους.

Μη με παρεξηγήσετε. Δεν θεωρώ καλό πράγμα τον αντισυστημισμό και δεν προτρέπω τους γιαλαντζί αντισυστημικούς να γίνουν γνήσιοι και να παλέψουν για αληθινή ανατροπή. Το πολιτικό σύστημα είναι η δημοκρατία, το οικονομικό είναι ο καπιταλισμός και είναι και τα δύο τα καλύτερα (ή τα λιγότερο κακά) από όσα μέχρι σήμερα έχουμε επινοήσει και μπορούμε να εφαρμόσουμε.  

Απλώς ήθελα να μοιραστώ την είδηση για τη σχεδιάστρια της Cortez και να πω πόσο διασκεδαστικοί μου φαίνονται και όταν κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους και όταν ξεβρακώνονται, οι «αντισυστημικοί» της εξουσίας, οι βολεμένοι «ανυπότακτοι» και οι εκατομμυριούχοι που αυξάνουν την περιουσία τους πουλώντας ανατροπή. Και να προβλέψω πως το «γραμματείς και Φαρισαίοι» σύντομα θα αντικατασταθεί από το «αντισυστημικοί και ακτιβιστές». Και μπράβο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: