"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Γαλλικό δημοψηφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τάζει ο Ολάντ !

«Θα κάνουμε δημοψήφισμα στη Γαλλία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» ανακοίνωσε τη Δευτέρα, από την Αγκυρα όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τους φόβους που εγείρει η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας.
«Δεν χρειάζεται να ενσπείρουμε φόβους. Σε κάθε περίπτωση θα ζητηθεί η γνώμη των γάλλων πολιτών», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Γκιουλ απάντησε ότι περιμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια» σημείωσε ο τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ολάντ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γάλλου Προέδρου στην Τουρκία μετά από 22 χρόνια.

Η ΕΕ αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Εξάλλου ο Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Αγκυρα.

«Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», ανέφερε ο γάλλος Πρόεδρος.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτε άλλο».
«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».

Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία


Δεν υπάρχουν σχόλια: