"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: "Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ λύστε το πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα" διαμηνύουν οι ΗΠΑ στα Σκόπια

Μα αφήνουν έξω τέτοιο "στρατό"?

H ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στo NATO όταν διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να λάβει η βαλκανική αυτή χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Ο Χόιτ Μπράιαν Γι , ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν- μεταξύ άλλων -πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, είχε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Γι στα Σκόπια βρέθηκε η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον- Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δείξουν επιπρόσθετη ευελιξία και να «αφήσουν χώρο» για τους απαραίτητους συμβιβασμούς.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παρέχει στήριξη και την απαραίτητη ενθάρρυνση και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: