"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Πηγή πληροφοριών το Angry Birds και λοιπές εφαρμογές smart phones για την NSA

Πηγή πληροφοριών το Angry Birds για την NSA Μπορεί να παίζει κανείς με τα Angry Birds στο κινητό του τηλέφωνο και να πετά πουλιά πάνω στα γουρουνάκια, ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς και άλλες εφαρμογές επιτρέπουν στις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.


 
Εγγραφο της NSA δείχνει τοποθεσίες, ιστοσελίδες και επαφές που βρίσκονται ανάμεσα στα δεδομένα που βρίσκονται στο στόχαστρο από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, της ProPublica και του Guardian, η NSA και η βρετανική GCHQ έχουν συνεργαστεί από το 2007, ώστε να αναπτύξουν τρόπους να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω εφαρμογών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και tablet.

Μέχρι στιγμής η κλίμακα των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, οι αναφορές κάνουν λόγο για δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από μία ποικιλία εφαρμογών χαρτών, παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη χρήση τεχνικών ομοίων με αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κίνησης στο διαδίκτυο και των sms.

Επίσης, τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι δύο υπηρεσίες έχουν πειστεί για τη μεγάλη σημασία των δεδομένων των εφαρμογών των smartphone.

Το πρόγραμμα αυτό κατασκοπείας σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί την εφαρμογή Google Maps σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο υποστηρίζει σύστημα της GCHQ, όπως αναφέρει έγγραφο του 2008 της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.


Αλλη αναφορά της GCHQ, το 2012, τονίζει τον τρόπο με τον οποίο αποκτώνται πληροφορίες από τους χρήστες της εφαρμογής Angry Birds στο λειτουργικό σύστημα των Android. Το παιχνίδι αυτό έχει ληφθεί 1,7 δισεκατομμύρια φορές σε όλον τον κόσμο.

Η βρετανική μυστική υπηρεσία ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει θέματα των υπηρεσιών, αλλά ισχυρίστηκε ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι «απαραίτητες και εξουσιοδοτημένες».

Άλλο έγγραφο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών περιέγραψε ένα «χρυσό ψήγμα», ένα τέλειο σενάριο σύμφωνα με το οποίο αναλυτές της NSA μπορούν να αποκτούν ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών από εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων δικτύων στα οποία είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο, δεδομένων που έχει «κατεβάσει» ο χρήστης, δίκτυα που έχει επισκεφθεί, καθώς και λίστες φίλων.

Στην πράξη, στις περισσότερες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, όταν κάνει ένας χρήστης μία ανάρτηση ή φωτογραφία δίνονται δεδομένα όπως η γεωργαφική τοποθεσία. Παρόλα αυτά, αναλόγως με το πότε γίνεται αυτή η ανάρτηση, τέτοια δεδομένα μπορεί ακόμη για λίγη ώρα να είναι διαθέσιμα προς συλλογή από τις υπηρεσίες, καθώς «ταξιδεύουν» στα δίκτυα.


Ανάλογα με το ποιο προφίλ πληροφοριών διαθέτει ο χρήστης, τα έγγραφα αναφέρουν, ότι η υπηρεσία μπορεί να συλλέγει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια - κλειδί για τη ζωή του χρήστη, όπως χώρα διαμονής, τρέχουσα τοποθεσία, ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, επίπεδο μόρφωσης ή αριθμό παιδιών.

Η εκμετάλλευση των τηλεφωνικών πληροφοριών και τοποθεσιών είναι μία προσπάθεια υψηλής προτεραιότητας για τις μυστικές υπηρεσίες και άλλοι στόχοι καθιστούν ζωτικής σημασίας τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ενεργειών τους, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούν κινητά σε ζώνες συγκρούσεων. Η NSA έχει δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για αυτές της τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η NSA αρνήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για το πώς αναπτύσσει καθημερινά δυνατότητες πρόσβασης σε εφαρμογές, όπως και η βρετανική GCHQ, η οποία ωστόσο τόνισε ότι όλες οι ενέργειές της είναι σύμφωνες με τον βρετανικό νόμο.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμβιβασμός με πέντε μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου σχετικά με το αίτημά τους να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για το πώς ανταποκρίθηκαν σε εντολές από την NSA και άλλες υπηρεσίες.

Η Google, η Microsoft, η Yahoo, το Facebook και το LinkedIn είχαν προηγουμένως μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση, απαιτώντας να τους επιτραπεί να παρέχουν στο κοινό περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι αποκάλυψαν στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: