"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας

Της Yeliz Candemir
Κωνσταντινούπολη (Dow Jones) – Η τουρκική λίρα ανέκαμψε ισχυρά μετά από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι προγραμματίζει μια έκτακτη συνεδρίαση  για να αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως η απόφαση θα δημοσιευτεί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Τρίτης. 

Τα νέα φαίνεται να ερμηνεύονται ως μια ένδειξη ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά, στέλνοντας τη λίρα 2% υψηλότερα ήδη από σήμερα το πρωί.
Οι αναλυτές δηλώνουν πως εάν δεν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, θα προκαλέσει ένα ευρύ sell-off. «Πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση, και μάλιστα επιθετικά», δήλωσε ο Tim Ash, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Standard Bank στο Λονδίνο.

Τα νέα έρχονται μετά από την βαθύτερη πτώση της λίρας τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις του νομίσματος εξαιτίας ευρείων ανησυχιών για τις αναδυόμενες αγορές και συγκεκριμένων ανησυχιών για το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική εβδομάδα παρενέβη άμεσα στις αγορές συναλλάγματος για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη λίρα, δαπανώντας πολύτιμα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Οι τουρκικές αγορές έχουν πληγεί σημαντικά από τα σχέδια tapering της Fed και από τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις. Μια έρευνα διαφθοράς που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου, έχει στόχο τους συμμάχους του πρωθυπουργού Recep TAyyip Erdogan, και έχει οδηγήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, εντείνοντας περισσότερο το selloff της λίρας και οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε άνοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: