"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOΣΜΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Μακροχρόνια σωματικά και ψυχικά προβλήματα για τους επιβιώσαντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Αυξημένα σωματικά και ψυχικά προβλήματα εμφάνισαν μετέπειτα στη ζωή τους, οι Ευρωπαίοι που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Review of Economics and Statistics.
 


Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στη Γερμανία, συνεργάστηκαν με ειδικούς της αμερικανικής εταιρείας Rand Corporation, και επεξεργάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν ηλικιωμένους από 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 


Συνολικά, αναλύθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 Ευρωπαίων. Η έρευνα συσχέτισε τις εμπειρίες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τη σωματική και ψυχική υγεία τους, καθώς επίσης με το μορφωτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδό τους μετέπειτα στη ζωή τους.
 


Η μελέτη έδειξε ότι όσοι, ακόμα και όταν ήταν πολύ νέοι, είχαν ζήσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετώπιζαν εν καιρώ αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και κατάθλιψης, ιδίως κατά την τρίτη ηλικία. Ακόμα, επειδή πολλά παιδιά έμειναν χωρίς πατέρα, λόγω των μαχών, οι επιβιώσαντες είχαν - εκτός από χειρότερη υγεία - γενικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
 


«Αν και ένα γεγονός του μεγέθους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επηρέασε όλες τις κοινωνικές τάξεις στην Ευρώπη, τα στοιχεία δείχνουν πως οι σοβαρότερες συνέπειες κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν για τη μεσαία και την κατώτερη τάξη», σημειώνει ο δρ Τζέημς Σμιθ, επικεφαλής των ερευνητών.
 


Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απεβίωσε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της Γης και στην Ευρώπη ειδικότερα τα θύματα έφθασαν περίπου τα 39 εκατομμύρια (τα μισά ήταν άμαχος πληθυσμός).
Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι, όλα αυτά τα χρόνια, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μάχες του πολέμου και λιγότερη ερευνητική προσπάθεια έχει αφιερωθεί στις συνέπειές του για τους επιζήσαντες τις επόμενες δεκαετίες.
 
Η πείνα, οι διωγμοί, οι εκτελέσεις, η διάλυση των οικογενειών, η απώλεια των νοικοκυριών και της λοιπής περιουσίας, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα, άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε πολλούς επιζήσαντες, για τους οποίους η ζωή δεν μπορούσε να είναι η ίδια, όπως πριν τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: