"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Σουλτάνος Μαινόμενος»

«Ερντογάν Μαινόμενος» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της… παράστασης που ανέβηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.


Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του ΑΚΡ τα έβαλε με όλους, τα διεθνή και ξένα ΜΜΕ, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν και την αντιπολίτευση που πολεμάει τον ίδιο και την τουρκική οικονομία, αποκαλώντας όλους αυτούς ως «το λόμπι των χαμένων».



Ο Ερντογάν έστρεψε τα πυρά του αρχικά στην Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και ειδικά τον πρόεδρο της TUSIAD, Μουχαρέμ Γιλμάζ εξαιτίας της δήλωσής του ότι πλέον στην Τουρκία δεν θα έρχεται ξένο κεφάλαιο. «Ο Γιλμάζ δεν μπορεί να σηκώνεται και να λέει ότι το ξένο κεφάλαιο δεν θα έρχεται πλέον στην Τουρκία. Αν το λέει αυτό, τότε είναι προδοσία για την πατρίδα», είπε ο πρωθυπουργός.



Κατόπιν, στράφηκε εναντίον του άλλοτε θρησκευτικού μέντορά του, του Γκιουλέν, τον οποίο χαρακτήρισε «μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας», κατηγορώντας μάλιστα το δίκτυο Χιζμέτ του Γκιουλέν πως προσπαθεί να «υφαρπάξει την εθνική βούληση, κάτι που αποτελεί το χειρότερο είδος κλοπής».



«Παρά τις προσπάθειες των προδοτών, η τούρκικη οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερότητα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας εμφατικά ότι «οι εχθροί της Τουρκίας προσπαθούν να βουλιάξουν ένα καράβι που πλέει με 76 εκατομμύρια ανθρώπους» -μια ατάκα που φαίνεται πως είναι από τις αγαπημένες του πρωθυπουργού, καθώς την είχε επαναλάβει αυτολεξεί τον περασμένο Ιούλιο μιλώντας στην Τουρκική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων (TESK) προκειμένου να συσπειρώσει κοντά του τους εμπόρους.



Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα διεθνή και τούρκικα ΜΜΕ, απαντώντας στην δήλωση Γκιουλέν περί «διαφθοράς στην Τουρκία» την οποία έκανε ο ιμάμης στο βρετανικό δίκτυο BBC. «Δεν είναι μόνο το BBC, είναι και η Wall Street Journal [σ.σ: στην οποία είχε μιλήσει νωρίτερα ο Γκιουλέν]. Ποιοί είναι τα αφεντικά αυτών των Μέσων; Στη Βρετανία όπου επιχείρησαν να κάνουν τα ίδια ο [πρωθυπουργός Ντέιβιντ] Κάμερον τα έκλεισε πάραυτα», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος προφανώς στην εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ, η οποία έκλεισε ( με απόφαση του εκδότη ) μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε εξαιτίας παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών.




Επίσης, κατηγόρησε τα τούρκικα Μέσα πως επιδίδονται σε πόλεμο εναντίον του -η «σπόντα» του φυσικά αφορούσε την δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, τη Hurriyet, η οποία ανήκει στον αντιπολιτευτικό όμιλο του Αϊντίν Ντογκάν.  
Ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον του 76χρονου «μιντιάρχη» -το συγκρότημα του οποίου έχει στην κατοχή του πάνω από το 50% των κυρίαρχων τουρκικών ΜΜΕ- κατηγορώντας τον πως θέλει να πλήξει την κυβέρνηση του ως αντίποινα επειδή οι Δημοτικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης δεν εκχώρησαν άδεια ανακαίνισης στο ξενοδοχείο που κατασκευάζει ο Ντογκάν.



Η σύγκρουση των δυο αντρών κρατάει από το 2008, όταν οι εφημερίδες του Ντογκάν ενέπλεξαν το όνομα του Ερντογάν στο σκάνδαλο Ντενίζ Φενερί, μια ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση στη Γερμανία που κατηγορήθηκε πως τα χρήματα που συγκέντρωνε δεν τα χρησιμοποιούσε για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά για τον πλουτισμό των στελεχών της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: