"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Στέλνει σκάφος ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ


Με μία πρωτοφανή πρόκληση η Αγκυρα υπονομεύει την προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς, ενώ πρόκειται σήμερα να πραγματοποιηθεί η πρώτη διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες εντός και της κυπριακής ΑΟΖ στην περιοχή της Αγ. Τριάδας στο Παραλίμνι.

Την Παρασκευή και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ν. Ερογλου, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (748/13) για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa και τα δύο συνοδευτικά σκάφη M/V Bravo και M/V Deep Supporter από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου σε περιοχές γύρω από την Καρπασία αλλά και νοτίως της Αμμοχώστου.

Την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, είχε προαναγγείλει ότι το Barbaros θα κάνει σεισμικές έρευνες και νοτίως της Κύπρου. Στο ίδιο συνέδριο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Α. Γκιουλ είχε κάνει ειδική αναφορά στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στην εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου θα συμβάλει και στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων όπως το Κυπριακό.

Η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται αυτές οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι τυχαία:
 
Την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της κορεατικής KOGAS για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει σπεύσει προς εκφοβισμό όλων των ξένων εταιρειών να συμπεριλάβει παράνομα μέρος των οικοπέδων αυτών σε δικά της οικόπεδα που μονομερώς χάραξε και προσέφερε για έρευνες στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την ήδη αρνητική στάση του Ν. Ερογλου, που ζητά την άνευ πλαισίου και προϋποθέσεων έναρξη των συνομιλιών, με στόχο να διευκολυνθεί η... επιδιαιτησία στα πρότυπα του σχεδίου Ανάν, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η ουσιαστική έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: