"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - "ΜΟΥΝΤΙΑΛΙΚΟ" ΚΑΤΑΡ: Mεταχειρίζονται σαν ζώα τους ξένους εργάτες

Την ανελέητη εκμετάλλευση των ξένων εργατών στο Κατάρ, στο πλούσιο εμιράτο του Κόλπου, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022, περιγράφει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση μιλάει για «συνθήκες ζωής που προκαλούν σοκ», και καταγγέλλει ότι πολλοί επιστάτες μεταχειρίζονται σαν «ζώα» τους μετανάστες οικοδόμους στα εργοτάξια.

Οι ξένοι εργάτες στο Κατάρ είναι αντιμέτωποι με «μη καταβολή των μισθών τους, σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, και ένα επίπεδο διαβίωσης που προκαλεί σοκ», αναφέρει η έκθεση της Αμνηστίας.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάστασή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με την υποβολή τους σε καταναγκαστικά έργα.

Ξένοι υπήκοοι αποτελούσαν περίπου το 94% της εργατικής δύναμης στο Κατάρ το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες από την Ασία απασχολούνται τώρα στα εργοτάξια του Κατάρ, συχνά σε συνθήκες που περιγράφονται σαν «εργασιακός μεσαίωνας».

Σε δική της έκθεση η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει ότι πολλοί από τους σύγχρονους «γκάσταρμπαϊτερ» του Κατάρ, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, υφίστανται εκμετάλλευση που μοιάζει με «σύγχρονη σκλαβιά».



Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές και αποφεύγουν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για την περιπέτειά τους, γιατί φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν ή και θα απελαθούν.

Κατατρεγμένοι από τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στις χώρες τους, οι μετανάστες συνήθως αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους και να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν σε διάφορους μεσάζοντες την απαραίτητη προμήθεια-εισιτήριο για το υποτιθέμενο ταξίδι τους προς την ευημερία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το ποσό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 10.000 δολαρίων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η βρετανική εφημερίδα The Guardian είχε δημοσιεύσει έρευνα η οποία κατέγραφε 44 θανάτους εργαζομένων μόνο σε ένα κατασκευαστικό έργο στο Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: