"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΓΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τι αλλάζει στα φάρμακα

ANΑΛΥΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ

Μέχρι στιγμής οι τιμές των φαρμάκων περικόπτονταν με το δελτίο τιμών. Αλλά η φαρμακευτική δαπάνη παρά τη μείωση έφθασε στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση στην τρόικα ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 1,8 δισ. ευρώ 

Έπρεπε να αλλάξει η αρχιτεκτονική των τιμών; 

Πώς ήταν οικοδομημένο το σύστημα τιμών φαρμάκων μέχρι σήμερα;

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; 
Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε συνδέσει την τιμολόγηση των γενοσήμων δηλαδή των αντιγράφων φαρμάκων με την τιμή των πολύ ακριβότερων πρωτοτύπων που έχουν πατέντα επειδή προϋποθέτουν κλινικές μελέτες και έρευνα.

 Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα αντίγραφα κόστιζαν 40% των πρωτοτύπων είχαν διείσδυση 700 εκατομμυρίων, σε μια αγορά που τα ακριβά πρωτότυπα είχαν συμμετοχή με 1,2 δισ. ευρώ.

Τι αλλάζει η τροπολογία Γεωργιάδη;

Η τιμή του αντιγράφου δεν συνδέεται πλέον με την τιμή του πρωτοτύπου αλλά με την τιμή του φαρμάκου που δέκα χρόνια πριν ήταν πρωτότυπο και πλέον δεν προστατεύεται από πατέντα

Η τιμή του είναι το 50% του πρωτοτύπου αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί αντιδράσεις. Αν οι τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές του φαρμάκου που δεν έχει πατέντα είναι ακόμα χαμηλότερες, τότε η ελληνική τιμή ακολουθεί στη διαμόρφωσή της αυτόν τον κανόνα και όχι τον κανόνα του 50% - άρα, μπορεί και θα γίνει χαμηλότερη. 

Μέχρι σήμερα όμως το αντίγραφο μπορεί μεν να έπεφτε στο 40% του φαρμάκου της πατέντας αλλά έμενε σταθερό. Με την τροπολογία ακολουθεί την τιμή του φαρμάκου, που δεν προστατεύεται από πατέντα, προς τα κάτω ξεκινώντας από το 32% της τιμής του πρωτοτύπου. Το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές τιμές παρασύρει όλο το σύστημα των τιμών προς τα κάτω. Και αυτό είναι που δεν επιθυμούν οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι. Σήμερα τα περισσότερα χρήματα οι πολυεθνικές τα βγάζουν από τα φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει (1,4 δισ. ευρώ )

Συμπέρασμα
 

Το σύστημα ελαφρύνεται κατά τον Γεωργιάδη κατά 420 ως 480 εκατομμύρια ευρώ εκτός από τις χαμηλότερες ασφαλιστικές τιμές που απολαμβάνουν τα ταμεία για τα φάρμακα που αγοράζουν. 

Καθώς περίπου 10 από τις 200 εγχώριες βιομηχανίες είναι ανταγωνιστικές στις εξαγωγές, απειλούνται πολλές από τις 4.000 θέσεις εργασίας. 

Αλλά απειλείται και ένα σύστημα «προώθησης» που οι υψηλές τιμές γενοσήμου εγγυούνταν με την καταβολή ενός περισσεύματος σε εκείνους που συνταγογραφούν.

 Ένα επιχείρημα είναι ότι θα επωφεληθούν οι ξένες πολυεθνικές γενοσήμου-αντιγράφου φαρμάκου. Αν είναι ανταγωνιστικότερες των ελληνικών, γιατί όχι;

Θα εξαφανισθούν τα φάρμακα με την καταβύθιση των τιμών των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει; 

Ορισμένα, ασφαλώς ναι. Αλλά και στο παλιό σύστημα τιμολόγησης πολλά φάρμακα εξαφανίζονταν διότι είχαν καλύτερη τιμή έξω από ό,τι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: