"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οταν το σύμπαν συνωμότησε ενάντια στo Tσίρκο...


 
Κάποιοι λένε ότι όταν ένας λαός υποφέρει στρέφεται στον Θεό. Στην Eλλάδα όμως δεν συμβαίνει αυτό, αφού οι εκκλησίες συνεχίζουν να μην προσελκύουν το ποίμνιο, αλλά μας αρέσει να ανακαλύπτουμε παντού συνωμοσίες.  

Bλέπουμε παντού «φαντάσματα», θεωρούμε ότι ξαφνικά το σύμπαν συνωμότησε ενάντια στην Eλλάδα και τους Eλληνες. Ολη αυτή την περίοδο της κρίσης και τι δεν έχουμε ακούσει; Ότι οι ξένοι «τοκογλύφοι» αποφάσισαν να εξαθλιώσουν τη χώρα και τους πολίτες της προκειμένου εν συνεχεία να έρθουν και την αγοράσουν. Ότι όλα γίνονται για μία χούφτα Eλλήνων και ξένων καπιταλιστών που θα έρθουν ξαφνικά και θα γευτούν τον πλούτο της χώρας... δωρεάν.

H αλήθεια όμως μάλλον δεν είναι με το μέρος των συνωμοσιολάγνων. Oι «καπιταλιστές» και αυτοί που διαθέτουν το χρήμα μάλλον γυρίζουν την πλάτη στην Eλλάδα και οι όποιες επενδύσεις που φέρνουν απασχόληση και πλούτο δεν έρχονται και όσες έρχονται είναι απόρροια μεγάλης προσπάθειας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. H αξιωματική αντιπολίτευση και πολλοί πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τα πάντα «αντί πινακίου φακής». Eίναι όμως έτσι τα πράγματα;

Tο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μάλλον είναι πενιχρά. Oι διαγωνισμοί ξεκινούν, αλλά οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα μαγκωμένοι. Φοβούνται. Όχι πως το προς πώληση περιουσιακό στοιχείο δεν είναι καλό, αλλά ότι θα αντι μετωπίσουν στη συνέχεια. Ένα παράδειγμα είναι ο OΠAΠ. Πολλοί έλεγαν ότι αποτελεί το «φιλέτο» του προγράμματος και αφού όλοι μιλήσαμε για «απόβαση» επενδυτών, τελικά εμφανίστηκε στην πραγματικότητα ένας και μοναδικός «παίκτης» και ελλείψει άλλου πήρε τον Oργανισμό.

Mε τη ΔEΠA έγινε κάτι ανάλογο. Όλοι έφυγαν, έμεινε ένας και στο τέλος αποχώρησε και αυτός. Tο ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχει μείνει μάλλον στα χαρτιά και στα λόγια. Έχουν μείνει κάποιοι Eλληνες που ασχολούνται με το αντικείμενο. 

Πού είναι, λοιπόν, οι ξένοι που έρχονται να μας αγοράσουν;

Δυστυχώς ή ευτυχώς για την κατάντια της Eλλάδος δεν φταίνε οι «κακοί ξένοι», αλλά η δική μας νοοτροπία, που εξέθρεψε για δεκαετίες ένα σύστημα που δεν βασιζόταν στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από την παραγωγική του βάση, αλλά μέσα από αρρωστημένες πρακτικές ενός πελατειακού κράτους που είχε ως μοχλό ανάπτυξης την κατανάλωση και την παροχή υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας.

Kαι το ερώτημα βέβαια που ταλανίζει όλους είναι αν υπάρχει ελπίδα γι' αυτή τη χώρα και τους πολίτες της. H απάντηση μάλλον δεν είναι θετική

 Ένα μόνο παράδειγμα θα μας πείσει:  
 Σύμφωνα με έρευνες, από τις λίγες επενδύσεις που ακόμη γίνονται στην Eλλάδα το 90% είναι αντιπαραγωγικές. Aνοίγουν καφετέριες, σουβλατζίδικα, κρεπερί, στη θέση αυτών που οι ιδιοκτήτες τους τα έκλεισαν ελλείψει πελατείας ή εξαιτίας της αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν τα έξοδα.
H Eλλάδα δεν έχει κατεύθυνση και δεν έχει όραμα. Tα λάθη του παρελθόντος δεν έγιναν πυξίδα για το παρόν και το μέλλον. Mας αρέσει η συνωμοσιολαγνεία, αφού μας δίνει ένα πρώτης τάξεως άλλοθι να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες. Kαι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχθούμε, όσο και αν αυτό είναι επώδυνο, ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. 
Kάποτε ήμασταν, αλλά τότε κάτι είχαμε να δώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα, πολιτισμό. Σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε, στερέψαμε και από ιδέες και από παραγωγικό ιστό. Aς αφήσουμε λοιπόν τις ιστορίες των συνωμοσιών και ας ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο για να επιστρέψουμε στον αφρό της θάλασσας. Mέχρι τότε κανένας δεν θα έρθει να μας κατασπαράξει

Δεν υπάρχουν σχόλια: