"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το Βατερλό του κ.Αρβανιτόπουλου!


(...) Σήμερα, ο υπουργός έκανε εξαιρετικές προσπάθειες να σώσει την πολιτική του καριέρα η οποία είναι στο κόκκινο: έφερε στη Βουλή μια σειρά από τροπολογίες για την ανώτατη εκπαίδευση που δεν είχε συζητήσει βεβαίως (όπως το συνηθίζει, με κανένα όργανο πριν, είναι και το δικαίωμά του εξάλλου! ).
Τακτοποίησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ώστε να μην χρειάζονται παρακολούθηση μαθημάτων και να μπορούν να δίνουν εξετάσεις συνεχώς, τρείς φορές το χρόνο.  
Τακτοποίησε κάποιες εκκρεμότητες που είχε η Εκκλησία και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και κέντρα κατάρτισης.
Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή ήταν πλήρη απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου αφού η κατάθεση αυτών των τροπολογιών ήταν άσχετων με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, όμως, που ήταν απαράδεκτο ήταν η αιτιολογική έκθεση που δεν αιτιολογούσε το περιεχόμενο της τροπολογίας αλλά απλά αντέγραφε το κείμενό της  («η αιτιολογία γιατί νομοθετούμε το ΑΒΓ είναι ότι νομοθετούμε το ΑΒΓ»).
Διαιωνίζεται, έτσι, η υποτέλεια των πολιτών μέσα από ένα συγκεχυμένο και γεμάτο εξαιρέσεις θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιεί ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιεί ένα άλλο κ.λπ, με αποτέλεσμα να έρχεται προς ψήφιση ένα κείμενο εντελώς ακατανόητο στους βουλευτές ως προς τους στόχους.

Ο υπουργός ελπίζει μ’ αυτό τον τρόπο να εξασφαλίζει την πολιτική του επιβίωση. Εγώ ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτό το κεφάλαιο για να μην συνεχιστεί το κακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: