"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΚΩΤΙΑ: Ανεξαρτησία με παραχωρήσεις

Εκτενέστατο σχέδιο του οράματός της για ανεξαρτησία παρουσίασε η κυβέρνηση της Σκωτίας έναν χρόνο πριν το σχετικό δημοψήφισμα, με παραχωρήσεις που στοχεύουν να κερδίσουν τους αρκετούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι την απομάκρυνση από το Λονδίνο.

 
Στον οδικό χάρτη υπάρχει η βρετανική λίρα, η παραμονή υπό το στέμμα της Ελισάβετ όπως και η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με σχηματισμό όμως ανεξάρτητων ενόπλων δυνάμεων και, κυρίως, αυτόνομο φορολογικό σύστημα.



Το δημοψήφισμα για την λύση τη σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο (μετρά 306 χρόνια) προβλέπεται για τον επόμενο Σεπτέμβριο, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην παραμονή στο παρόν καθεστώς (με 47%)


 
Ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ παρουσίασε την Τρίτη το λεπτομερές σχέδιο ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έκτασης 670 σελίδων.


 
Η φορολογική αυτονομία που προωθεί η τοπική κυβέρνηση «διαφημίζεται» ιδιαίτερα με επίκληση σε νέους φόρους που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό το Λονδίνο και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλη τη βρετανική επικράτεια.


 
Ανάμεσα στα πρώτα προβλήματα που θα χρειάζονταν απάντηση σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης είναι το «μοίρασμα» του δημόσιου χρέους και το ζήτημα των πετρελαίων της Βόρειας Θάλασσας.

 

Η απόπειρα απόσχισης της Σκωτίας παρακολουθείται στενά ιδιαίτερα στην Ισπανία
«Εάν μπορεί να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να γίνει και στην Ισπανία» ανέφερε ενδεικτικά ο γενικός γραμματέας της Diplocat, οργάνωσης για την ανεξαρτησία της Καταλανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: