"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Δίχτυα Αγκυρας για Ελληνες γιατρούς


Νέα πρόσκληση (τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα) στους Ελληνες γιατρούς που «παλεύουν» με την ανεργία απευθύνει η Τουρκία, αυτή τη φορά μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της στην Αθήνα, που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες για τις προϋποθέσεις πρόσληψής τους σε τουρκικά ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. 

Στα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου είχε δηλώσει ότι η χώρα ανοίγει τις πόρτες της στα λαμπρά ελληνικά μυαλά. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να απορροφήσουν περίπου 7.000 γιατρούς από το εξωτερικό, προσφέροντάς τους μάλιστα ελκυστικούς μισθούς, που ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν (σε κάποιες ειδικότητες) τα 2.500 ευρώ!

Οι Ελληνες γιατροί που επιθυμούν να εργαστούν σε νοσοκομεία της Τουρκίας πρέπει να διαθέτουν πτυχίο που αναγνωρίζεται από το ανώτατο εκπαιδευτικό συμβούλιο της χώρας ως ισοδύναμο των τουρκικών πανεπιστημίων, να πετύχουν βαθμολογία «Β» σε τεστ τουρκικής γλώσσας, να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και άδεια εργασίας και να φροντίσουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη.  

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα της γειτονικής χώρας εργάζονται σήμερα 24 Ελληνες γιατροί. Ο μέσος μισθός του γιατρού πλησιάζει τα 2.000 δολάρια (κάτι παραπάνω από 1.400 ευρώ), ενώ στις ιδιωτικές κλινικές δίνονται μεγαλύτερες αμοιβές, που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 15.000 δολάρια (περίπου 11.000 ευρώ) μηνιαίως.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να προσελκύσει ξένους γιατρούς και νοσηλευτές ξεκίνησε το 2011. Η τουρκική κυβέρνηση προσδοκά έσοδα από τη μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου ασθενείς από Ευρώπη, Ρωσία ή Κίνα θα υποβάλλονται σε εγχειρήσεις με χαμηλό κόστος, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: