"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙEΣ - Το απίστευτο πρόγραμμα «Πένι Λέιν» της CIA: Πως οι ΗΠΑ μετέτρεψαν κρατούμενους του Γκουαντάναμο σε "διπλους πράκτορες"


Οι κρατούμενοι στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 περιγράφηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ ως «οι πιο επικίνδυνοι, καλύτερα εκπαιδευμένοι και αιμοδιψείς δολοφόνοι στο πρόσωπο της Γης». 

Εκείνο όμως που δεν είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αποκάλυψαν χθες οι «Τάιμς», είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους φυλακισμένους μεταφέρθηκαν από τα κελιά τους σε κοντινές αγροικίες, όπου εκπαιδεύθηκαν προκειμένου να εργάζονται για λογαριασμό της CIA. Από εκεί επέστρεψαν στις πατρίδες τους με αποστολή να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τρομοκράτες.  

Εκτός από την ελευθερία τους εξασφάλισαν προστασία για τις οικογένειές τους και εκατομμύρια δολάρια.
 
Η ιστορία αυτής της επιχείρησης υψηλού ρίσκου από πλευράς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύφθηκε τώρα από νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ. Κρατήθηκε τόσο μυστική ώστε ακόμα και το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για το στρατόπεδο κράτησης δεν γνώριζε την ύπαρξή της. «Μάθαμε και εμείς τα νέα για πρώτη φορά, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Αμυνας.
 
Το πρόγραμμα «Πένι Λέιν» εκτυλίχθηκε σε μυστικές εγκαταστάσεις, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία διοίκησης των φυλακών, που ήταν περιτριγυρισμένες από κάκτους και συρματοπλέγματα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το όνομα των εγκαταστάσεων - εμπνευσμένο από το γνωστό τραγούδι των Μπιτλς - δείχνει ότι οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα ήταν θαυμαστές του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος. Σε κάποιες άλλες μυστικές εγκαταστάσεις στο Γκουαντάναμο έδωσαν το όνομα «Στρόμπερι Φιλντς». Αξιωματούχοι αναφέρονταν σε αυτό το σύμπλεγμα των οκτώ αγροικιών και ως Μάριοτ, λόγω της σχετικής πολυτέλειας που είχαν σε σύγκριση με τα άλλα μέρη της φυλακής. Κάθε σπιτάκι διέθετε κουζίνα, ντουσιέρα, τηλεόραση και εσωτερική βεράντα, αν και η βασική πολυτέλεια ήταν προφανώς το κρεβάτι με το μαλακό στρώμα - μεγάλη αντίθεση με το σκληρό κρεβάτι της φυλακής. Μάλιστα κάποιοι αξιωματούχοι προμήθευαν και με πορνογραφικό υλικό τους φυλακισμένους που το ζητούσαν.
 
Δεκάδες κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο ελέγχθηκαν για το αν θα έμπαιναν στο πρόγραμμα, όμως - και εδώ υπάρχει μια ειρωνεία που σίγουρα δεν ξέφυγε από τους αρμόδιους - οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους υπόπτους για τρομοκρατία θεωρήθηκε ότι είχαν πολύ μικρή αξία λόγω των περιορισμένων επαφών τους με... τρομοκράτες. Μόνο λίγοι τελικά υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας με τη CIA και παρότι πιστεύεται ότι σε ποσοστό 16% οι πρώην κρατούμενοι εντάχθηκαν και πάλι στην τζιχάντ εναντίον της Αμερικής μετά την απελευθέρωσή τους, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο περιστατικό όπου ένας εκ των διπλών πρακτόρων να σκότωσε κάποιον Αμερικανό.
 
Ο Τζορτζ Μπους ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το πρόγραμμα, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε να επανεξεταστούν οι κρατούμενοι που εργάζονταν ως διπλοί πράκτορες επειδή έδιναν πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το πρόγραμμα φαίνεται να ολοκληρώθηκε το 2006, όμως τα αρχεία που το αφορούν παραμένουν απόρρητα. Σε όσους δεν πείστηκαν να αλλάξουν πλευρά προσφέρθηκαν συμφωνίες: να παραδεχθούν μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με αντάλλαγμα μικρότερες ποινές.
 
Σήμερα, περίπου 1.000 στρατιώτες φρουρούν τους 164 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, όμως η CIA ακόμα ελέγχει κάποιες απόρρητες εγκαταστάσεις εκεί, που ονομάζονται Στρατόπεδο 7, όπου 15 κρατούμενοι ανακρίνονται τακτικά και τους προτείνονται μικρότερες ποινές με αντάλλαγμα τη συνεργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: