"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΞΑ: Σερζ, ο καινούργιος σταρ του Ιντερνετ - Ενα λάμα ταξίδεψε με το τραμ και μέσω Διαδικτύου σε όλον τον κόσμο



Ο Σερζ ζει στο Μπορντό, αλλά δεν είναι Γάλλος. Οι δικοί του κατάγονται από μια πλαγιά των Ανδεων, στην Αργεντινή, στη Χιλή, στο Περού, αδιάφορο. Ο ίδιος δεν το ξέρει και δεν θα το μάθει ποτέ, αλλά είναι ο σταρ του Ιντερνετ για τον Νοέμβρη του 2013.

 
Και τον τίτλο αυτόν τον κέρδισε χάρη στο ότι είναι ένα λάμα με καλούς τρόπους, δεν κλοτσάει και δεν φτύνει όταν θυμώνει, όπως οι ανάγωγοι του είδους του. Είναι ένα από τα ζώα ενός τσίρκου που δίνει παραστάσεις στο Μπορντό και το όνομά του το έχει πάρει από τον Σερζ Λαμά, παλιά δόξα του γαλλικού τραγουδιού (περιέργως υπάρχει ακόμα τέτοιο).


Την πρώτη νύχτα του Νοέμβρη λοιπόν, πέντε νεαροί αποφάσισαν να βγουν να ξεσκάσουν από την πλήξη της χειμωνιάτικης γαλλικής επαρχίας. Στη συγκεκριμένη πόλη (μεγάλη περίπου σαν τη Θεσσαλονίκη) αυτό σημαίνει να πιει κανείς μέχρι σκασμού.


Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα βρέθηκαν σε τέτοια κατάσταση ώστε τρύπωσαν στο τσίρκο και άρχισαν να ελευθερώνουν τα ζώα από τα κλουβιά τους, ώσπου αποφάσισαν να βγάλουν κάποιο για τσάρκα. Δοκίμασαν πρώτα τη ζέβρα, η οποία όμως ήταν άγρια και κλοτσούσε προς κάθε κατεύθυνση. Αντίθετα, το λάμα ήταν πολύ φιλικό και αμέσως έδειξε να ευχαριστιέται κι αυτό με την παρέα. Ανάρτησαν φωτογραφίες στο Ιντερνετ και στη συνέχεια άρχισαν να περιδιαβαίνουν στην υγρή νύχτα, με το λάμα πάντα δεμένο στην αλυσίδα του.


Οταν εμφανίστηκε ένα νυχτερινό τραμ, μπήκαν όλοι μέσα και άφησαν το ζώο να περιδιαβαίνει μέσα στα βαγόνια, ενώ οι λιγοστοί επιβάτες, μεθυσμένοι στην πλειονότητά τους, καταδιασκέδαζαν. Το φιλμάκι αναρτήθηκε αμέσως στο youtube.


Ομως ο μηχανοδηγός (στην παλιά Αθήνα υπήρχε ο όρος «τραμβαγιέρης») δεν έδειξε καθόλου ευχαριστημένος, ειδοποίησε έναν ελεγκτή κι εκείνος φώναξε την αστυνομία. Οι νεαροί έγιναν καπνός μέσα στη νύχτα και οι δύο υπάλληλοι έδεσαν το ζώο σε ένα στύλο και περίμεναν μαζί και οι τρεις τους αστυνομικούς και τον ιδιοκτήτη του τσίρκου.


Ο τελευταίος υπέβαλε μήνυση κατά των νεαρών, που βρέθηκαν εύκολα, αφού η φωτογραφία τους έτρεχε στο Ιντερνετ. Μέσα σε μία βδομάδα το φιλμάκι μαζί με τις παραλλαγές του, π.χ. το αυτοσχέδιο τραγούδι «oukilemonlama», είχαν τρία εκατομμύρια επισκέψεις στο youtube, ενώ υπήρξαν σχεδόν ένα εκατομμύριο μηνύματα συμπαράστασης στο twitter για να σταματήσει η δίωξη κατά των πέντε νεαρών λαμα-απαγωγέων.


Ο ιδιοκτήτης απέσυρε τη δίωξη το βράδυ, όταν είδε μεγάλη κοσμοσυρροή στο τσίρκο του, εξαιτίας της απίθανης διαφήμισης που έγινε όλη μέρα


Οσο για τον ίδιο τον Σερζ Λαμά, δήλωσε ενθουσιασμένος επειδή πια κανείς δεν θα μπορεί να του πει ότι δεν διαθέτει νεανικό κοινό.


Η είδηση και το οπτικό υλικό έτρεχαν για μέρες στο διεθνή Τύπο, εκτός από τον ελληνικό, όπου ζήτημα αν εμφανίστηκε κάπου. Επεσε ίδιες μέρες με τη συνέντευξη Σαμαρά και προφανώς εκτιμήθηκε ότι εκεί ειπώθηκαν πράγματα τόσο πρωτότυπα και ενδιαφέροντα ώστε να κάνουν μια είδηση με ένα λάμα που ταξιδεύει με το τραμ να φαντάζει «τρε μπανάλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: