"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOΣΜΟΣ: Η ΙΚΕΑ απέσυρε ρεπορτάζ για σπίτι ζεύγους λεσβιών από ρωσικό κατάλογο προς συμμόρφωση με τον νόμο... Πούτιν

Ο σουηδικός κολοσσός ΙΚΕΑ αφαίρεσε από τη ρωσική έκδοση μηνιαίου περιοδικού του άρθρο για το σπίτι ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού δύο γυναικών από τη Βρετανία. Οπως γράφει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, το κρούσμα αυτολογοκρισίας αφορά στη ρωσική έκδοση του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014. Αφορμή ήταν η καταγγελθείσα ως ρατσιστική νομοθεσία «κατά της γκέι προπαγάνδας» που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Κόπηκε» ένα φωτογραφικό άρθρο για το σπίτι της Κίρστι και της Κλάρα, ενός ζευγαριού λεσβιών από το Ντόρσετ της Βρετανίας.

«Έχουμε δύο βασικές αρχές στην ΙΚΕΑ τις οποίες προβάλλουμε: η πρώτη είναι ο σχεδιασμός μας, η δεύτερη η συμμόρφωση με τους νόμους», δήλωσε η εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρίας επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, το γεγονός.

Σύμφωνα με τον νόμο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρόεδρο Πούτιν, προβλέπεται πρόστιμο μέχρι και 22.000 για τους οργανισμούς και τα ΜΜΕ που κρίνεται πως «προωθούν την προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας και των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων».
Και μπορεί μεν το Κρεμλίνο να δηλώνει πως στόχος του νόμου  είναι η προστασία των παιδιών από την δήθεν γκέι προπαγάνδα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά της ομοφυλοφιλίας και του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Η οργισμένη αντίδραση της Δύσης -που καταδίκασε σύσσωμη τον ρωσικό νόμο που ποινικοποιεί τη θετική δημόσια έκφραση υπέρ της ομοφυλοφιλίας- δημιούργησε τον Ιούλιο ένα είδος ψυχροπολεμικού κλίματος με τη Μόσχα, ενώ τα γκέι μπαρ πολλών δυτικών πόλεων προέβησαν σε… μποϊκοτάζ της βότκας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: