"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΞΑ: Tα 12 πιο "περίεργα" επαγγέλματα του κόσμου

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμουΤα 12 πιο περίεργα επαγγέλματα στον κόσμο κατέγραψε με το φωτογραφικό της φακό η Nancy Rica Schiff, επαγγελματίας φωτογράφος, η οποία «κυνηγά» ανθρώπους που κάνουν ασυνήθιστες εργασίες, όπως δοκιμαστές σκυλοτροφής ή ξεσκονιστές δεινοσαύρων...


1. Εξεταστής οσμής (Σινσινάτι, Οχάιο)
Στα 50 ετών εργαστήρια του Hilltop στο Σινσινάτι οι εξετάσεις οσμής διεξάγονται καθημερινά σε αναπνοή, πόδια, νεογνά γάτας και πάνες. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία δοκιμή που ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την αποτελεσματικότητα των αποσμητικών σώματος. Η Betty Lyons ξεκίνησε την καριέρα της πριν από 35 χρόνια.
Εκπαιδεύτηκε για περίπου ένα χρόνο και κάθε μήνα υποβάλλεται σε εξέταση μέτρησης της (οσφρητικής) οξύτητάς της. Οι οσμές διακρίνονται σε μία κλίμακα από 1 έως 10 και οι περισσότερες κριτές είναι γυναίκες, καθώς έχουν την ικανότητα να κάνουν λεπτομερέστερες διακρίσεις.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου2. Δύτης που μαζεύει μπαλάκια γκολφ (Φλόριντα)
Ο Jeffrey Bleim λέει ότι η δουλειά του είναι πάντα να μαζεύει. Ντυμένος με στολές κατάδυσης, πάχους τριών στρωμάτων και δεμένος με εξοπλισμό κατάδυσης 45 λιβρών, βαρίδια 18 λιβρών στη μέση του και 60 λίβρες μπαλάκια του γκολφ κρεμασμένα στο λαιμό του μέσα σε δίχτυ, γλιστρά μέσα στο νερό στα γήπεδα γκολφ του Ορλάντο και μαζεύει τις μπάλες των άστοχων του αθλήματος...

Σε μία τυπική μέρα, όπως λέει, μαζεύει 5.000 μπάλες και εβδομαδιαίως φτάνει τις 25.000. Πέρυσι, ανέσυρε 800.000 μπάλες, βάρους 40 τόννων. Τι τις κάνει αφού τις μαζέψει; Τις στέλνει σε εταιρεία φινιρίσματος, η οποία τις πουλά στη μισή τιμή και ο ίδιος κερδίζει περίπου 5 με 10 σεντς για καθεμία.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου3. Δοκιμαστής σκυλοτροφής (Κάνσας)
Η δοκιμή σκυλοτροφής δεν είναι για σιχασιάρηδες, γιατί ο καλύτερος τρόπος να τη δοκιμάσεις -ισχυρίζεται η Patricia Patterson- είναι να τη γευτείς. Στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Κάνσας η ίδια αναλύει δείγματα σκυλοτροφής ως προς τη γεύση φυσικά, αλλά και για την υφή της. Τυπικά, οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν θέλουν σκυλοτροφές που γεμίζουν το χώρο ψίχουλα.
Η Patricia πραγματοποιεί δοκιμές στις οποίες συγκρίνει τη σκληρή υφή ενός σκυλομπισκότου σε σχήμα μπριζόλας με επτά διαφορετικές τροφές για ανθρώπους, όπως κρεμώδες τυρί, σκληρό τυρί, ελιές, καραμέλες, ασπράδι αυγού, ξηρούς καρπούς και λουκάνικα Φρανκφούρτης.
Περιστασιακά, μπορεί να κληθεί να δοκιμάσει το προϊόν ενός ανταγωνιστή. Εάν, για παράδειγμα, μία άλλη εταιρεία παραγωγής σκυλοτροφής ισχυρίζεται ότι το προϊόν της έχει πιο πολύ κρέας, η Patricia θα έχει τον τελευταίο λόγο για το πού βρίσκεται αυτό...

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου4. Σχεδιαστής ανδρικών εσωρούχων (Νέα Υόρκη)
Μία σχεδιάστρια γραβατών, Jennifer Fischetti, πέρασε 20 χρόνια δουλεύοντας σε διάφορα εργοστάσια ανδρικής ένδυσης, προτού ασχοληθεί με τον... εσωτερικό τους κόσμο, τα εσώρουχα! Γρήγορα, συνειδητοποίησε ότι είχε μπροστά της ορισμένες σοβαρές σχεδιαστικές προκλήσεις.
Με τους σύγχρονους άνδρες να έχουν αίσθηση της μόδας, το μακροχρόνια αγαπημένο «λευκό σλιπ, μπαίνει σε έναν πραγματικό διαγωνισμό. Ως αντιπρόεδρος του τμήματος εσωρούχων της Nautica, η Fischetti σχεδιάζει νέες φόρμες και δουλεύει με νέα συνθετικά υλικά, αλλά όπως πάντα πρώτη προτεραιότητά της είναι η άνεση.

Συχνά «αναγκάζεται» να έρχεται πολύ κοντά σε επίμαχα σημεία όμορφων ανδρών μοντέλων, ούτως ώστε να κάνει τις τελευταίες διορθώσεις για να πετύχει την άνεση, τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος του εσωρούχου.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου5. Ελεγκτής τσιπς (Μασαχουσέτη)
Μια πατάτα, δύο πατάτες, τρεις, τέσσερις... μα τι μπορεί να ψάχνει ένας «επιθεωρητής» τσιπς; Σύμφωνα με τη Cindy Pina στο εργοστάσιο πατάτας Cape Cod αυτό που ψάχνει είναι παραψημένα πατατάκια, αλλά το πιο σημαντικό, είναι να ελέγχει αν τα πατατάκια είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Κάτι τέτοιο όπως λέει μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σακούλα. Η Cindy κάνει αυτή τη δουλειά 12 χρόνια και παραδέχεται ότι τρώει πολύ λιγότερα πατατάκια τώρα σε σχέση με τότε που ξεκίνησε να δουλεύει.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου6. Σπερματεγχύτης αγελάδων (Γιούτα)
Ο Jim O'Neal είναι χειροπρακτικός σε αυτή τη δουλειά, στο να πραγματοποιεί δηλαδή τεχνητή σπερματέγχυση σε δεκάδες αγελάδες την ημέρα. Από τα τέλη του Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τον βρίσκεια κανείς σε ράντσα όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Δεν σηκώνει τα μανίκια του, αλλά όπως φαίνεται στη φωτογραφία ξεκουμπώνει την ειδικά σχεδιασμένη στολή του, βάζει ειδικά γάντια που καλύπτει όλο το μήκος του χεριού του και το βάζει βαθιά μέσα στην αγελάδα. Καθώς αισθάνεται τον τράχηλό της, εγχύει το σπέρμα που περιέχεται σε ένα φιαλίδιο που κρατά στο άλλο του χέρι.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου7. Επισκευαστής ρωγμών (Νότια Ντακότα)
Μοιάζει σαν μύγα πάνω στη μύτη του Τόμας Τζέφερσον, αλλά ο Jeffrey Glanzer κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά: αυτή του να γεμίζει τις ρωγμές στο Black Hills της Νότιας Ντακότα. Οι συντηρητές που κάνουν αυτή τη δουλειά χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα σκόνης γρανίτη, έλαιο λιναρόσπορου και σκόνη λευκού μολύβδου.

Παρόλα αυτά, από το 1989 έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σιλικόνη. Η συντήρηση γίνεται σε ετήσια βάση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία μνημειώδη- στην κυριολεξία- εργασία.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου8. Κατασκευαστής λαστιχένιων κοτόπουλων (Γιούτα)
Με έναν κατάλογο περισσότερων από 1.000 αντικειμένων για αστεία, ο Gene Rose ισχυρίζεται ότι τα λαστιχένια κοτόπουλα τον έχουν κάνει εκατομμυριούχο.. Τα πουλά σε όλες τις ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια.
Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά τα αντικείμενα έχουν τόσο μεγάλη απήχηση, αλλά εκείνος δίνει την εξήγηση και αποδίδει τιμές στον Τζόνι Κάρσον και το «Tonight Show» που βοήθησαν να διαδώσει τα... πουλερικά του.
Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με είδη τρικ στα 17 του χρόνια, τώρα έχει αποδείξει ότι με το σωστό προϊόν και με λίγη τύχη, ο καθένας μπορεί να πιάσει το.. τζακ ποτ!

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου9. Εξεταστής ταμπόν (Πενσιλβάνια)
Οχι δεν κάνει γυναίκα εν προκειμένω αυτή τη δουλειά, αλλά ο Daniel Raudabaugh. Εργάζεται στη δεύτερη βάρδια της First Quality από τις 3 το μεσημέρι έως της 11 το βράδυ και εξετάζει τα ταμπόν κάθε μεγέθους ως προς την απορροφητικότητα, την προβολή της κεφαλής και το πόσο δυνατό είναι το κορδονάκι.
Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου10. Ξεσκονιστής δεινοσαύρων (Ουάσινγκτον)
Για πάνω από 30 χρόνια ο Frank Braisted ξεσκονίζει κόκκαλα 145 εκατομμυρίων ετών. Είναι ό μοναδικός που ξεσκονίζει τους δεινοσαύρους στο Μουσειο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον.
Πέντε ημέρες την εβδομάδα τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει στη διάθεσή του όλους τους δεινοσαύρους και τους ξεσκονίζει με ένα φτερό και με ηλεκτρική σκούπα. Κάτι που δεν κάνει ποτέ, ωστόσο, είναι να αγγίζει τα οστά. Στη φωτογραφία ποζάρει με έναν στεγόσαυρο.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου11. Καταγραφέας ψαριών (Σιάτλ)
Υπάρχει κάτι εντελώς περίεργο στο επάγγελμα της Julie Booker. Εργάζεται μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής (Ιουνιο έως Οκτώβριο), μένει ξάγρυπνη μερικές νύχτες μέχρι τη 1 τη νύχτα, μετρώντας ψάρια κάθε δέκα λεπτά.

Δουλεύει στο Ballard Locks στο Σιάτλ και η καταμέτρηση που κάνει στα ψάρια βοηθά στο να ρυθμίζεται το δικαίωμα αλιείας στην περιοχή. Συχνά ακολουθείται από τουρίστες.

Τα 12 πιο αλλόκοτα επαγγέλματα του κόσμου
12. Γυαλιστής κερμάτων (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια)
Το ξενοδοχείο St. Francis στο Σαν Φρανσίσκο καθάριζε τα κέρματά του για πάνω από 50 χρόνια και τα 20 από αυτά ο Arnold Batliner ήταν ο άνθρωπος που έκανε αυτή τη δουλειά. Κάθε πρωί πήγαινε στην εργασία τυο και γυάλιζε όλα τα νομίσματα με ένα γυαλιστικό ασημικών που δανειζόταν από την κουζίνα.
Ο Arnold πέθανε λίγα χρονια πριν. Και οι παλιοί του ξενοδοχείου τον μνημονεύουν ως έναν πραγματικό θησαυρό.

Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: