"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΡΙΑ - Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: To ιστορικό "όχι" της Βρετανίας


Η απόφαση της Πέμπτης 30/8 του βρετανικού κοινοβουλίου είναι ιστορική και χωρίς προηγούμενο. Με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ, το κοινοβούλιο της Βρετανίας απέρριψε την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό στα ιστορικά χρονικά της Δύσης. Πρόκειται επίσης και για μία επιβεβαίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος στην Γηραιά Αλβιόνα. Ο πρωθυπουργός David Cameron, θέλησε να έχει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν η χώρα του εμπλακεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε και όπως πρότεινε, σε μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Υπολόγιζε βέβαια ότι η πρόταση αυτή θα περνούσε. Δεν υπολόγισε όμως στα “όχι” που ήρθαν από το ίδιο του το κόμμα. Αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, πως δεν μπαίνει πια θέμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τη χώρα του στη Συρία.

Το αποτέλεσμα αυτό θα έχει ασφαλώς πολύ σημαντικές συνέπειες και στους δύο υπόλοιπους εταίρους της συμμαχίας (Η.Π.Α. και Γαλλία) εναντίον της Συρίας. Εκ των πραγμάτων, η ανάληψη δράσης από τις Η.Π.Α. θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον πρόεδρο Ομπάμα, τώρα που ο βασικός του σύμμαχος είναι εκτός παιχνιδιού.

Οι εξελίξεις μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι σημαντικές και καθοριστικές για τον νέο ρόλο που αποκτά η παγκόσμια κοινή γνώμη σε σχέση με τις κυβερνήσεις στη χάραξη της διεθνούς πολιτικής..

Αυτό που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι το ηχηρό “όχι” της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κοινή γνώμη της Βρετανίας αλλά και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο των Η.Π.Α. όσο και άλλων χωρών της δύσης, αντιτίθεται σθεναρά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όχι γιατί συμπαθεί το καθεστώς Άσσαντ, αλλά γιατί δεν πιστεύει πια στα περί “χειρουργικής” επέμβασης και δεν επιθυμεί την, σχεδόν βέβαιη, εμπλοκή σε μια στρατιωτική διένεξη διαρκείας τύπου Ιράκ. 

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όποια απόφαση και να πάρει θα είναι χαμένος. Αν προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «γεράκι» πράγμα που ούτε ο ίδιος επιθυμεί και που έτσι κι’ αλλιώς δεν συνάδει με το προφίλ που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, κανείς εκτός από μερικά από τα αληθινά γεράκια του Κογκρέσου (που ανήκουν όλα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), δεν θα τον ακολουθήσει σε μια τέτοια απόφαση. Το ίδιο βέβαια και η κοινή γνώμη των Η.Π.Α. Αν, πάλι, υποχωρήσει και εγκαταλείψει τα σχέδια επέμβασης, κινδυνεύει στα μάτια πολλών να χαρακτηριστεί ότι δεν έχει το «τσαγανό» που αρμόζει σε έναν πρόεδρο της ποιο ισχυρής χώρας στον κόσμο.
 
Όποια και να είναι η συνέχεια, πρέπει να ομολογήσουμε πως η βρετανική κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας «έγραψαν ιστορία», όπως λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με την απόφαση της Πέμπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: