"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΜΕ: Reuters και Bloomberg κάνουν την κρίση... ευκαιρία και ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ με παχυλούς μισθούς αντι να απολύουν

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Σαν το γνωστό γαλατικό χωριό των Αστερίξ και Οβελίξ που αντιστέκεται στους Ρωμαίους, έτσι και δύο μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Reuters και Bloomberg... αντιστέκονται στην κρίση που έχει χτυπήσει και τον Τύπο και προσλαμβάνουν αντί να απολύουν, δίνοντας μάλιστα και παχυλούς μισθούς.

Ο Bloomberg έχει πλέον 2.400 δημοσιογράφους από 2.100 που είχε πριν από τρία χρόνια, ενώ το Reuters πρόσθεσε τα τελευταία έξι χρόνια 600 δημοσιογράφους πλήρους απασχόλησης, φτάνοντας τους 3.000. Καθένα δε από τα δύο πρακτορεία έχει περισσότερους δημοσιογράφους απ' ό,τι έχουν μαζί οι εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post».

Οσο για τους μισθούς -ιδίως αυτούς του Bloomberg- αγγίζουν το όριο του... μύθου, αφού φτάνουν τα 75.000 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.  

«Ξοδεύουν σαν να ήταν μεθυσμένοι ναύτες σε έξοδό τους σε κάποιο λιμάνι», ήταν το παράπονο στελέχους ανταγωνιστικού πρακτορείου. «Κι έτσι μπορούν να έχουν τους καλύτερους», τονίζει.

Πράγματι και τα δύο πρακτορεία έχουν προσλάβει το τελευταίο διάστημα μερικές από τις διασημότερες κι εγκυρότερες πένες της αμερικανικής δημοσιογραφίας, ενώ πλέον οι στόχοι τους είναι μεγαλεπήβολοι, καθώς το Bloomberg έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει μερίδιο των «New York Times», ενώ φημολογείται πως το Reuters «φλερτάρει» με την ιδέα να αποκτήσει μερίδιο στους «Financial Times».

Το Bloomberg, πάντως, έχει επεκταθεί και στον γραπτό Τύπο από το 2009, οπότε κι αγόρασε το περιοδικό «BusinessWeek».

Αντιθέτως, το Reuters δεν έχει -τουλάχιστον ακόμη- περιοδικό ή εφημερίδα, αν και κυκλοφόρησε μια πολυτελής έκδοση για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και οι επιτελείς του δεν έχουν απορρίψει την ιδέα να το μετατρέψουν σε μηνιαία έκδοση.

Η οικονομική ευρωστία, πάντως, των δύο πρακτορείων πηγάζει από τις συνδρομητικές τους υπηρεσίες, αυτές που αφορούν κυρίως πληροφορίες κι αναλύσεις των αγορών και τις οποίες παρέχουν σε χρηματιστές, νομικές κι άλλες εταιρείες έναντι διαφόρων ποσών που συνήθως ξεκινούν από τα 12.000 δολάρια τον χρόνο και μπορούν να φτάσουν τα 20.500 δολάρια. Αυτές οι συνδρομές αποφέρουν για το μεν Bloomberg το 82% των εσόδων του, για το δε Reuters το 90%.

Επιπλέον, το Bloomberg επέκτεινε κι άλλο τις συνδρομητικές του υπηρεσίες με μία νέα, τη Bloomberg Government, που απευθύνεται σε λομπίστες, κυβερνητικές υπηρεσίες ή επιχειρηματικούς ομίλους που αναζητούν κυβερνητικά συμβόλαια. Το κόστος της είναι 5.700 δολάρια ετησίως.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: