"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΛΑΜ - ΓΑΛΛΙΑ: Κατά της μαντίλας και ο Ολάντ

Προσβλέποντας στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που θα κρίνουν την έκβαση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, την ερχόμενη Κυριακή, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και φαβορί για τη νίκη, Φρανσουά Ολάντ, ετάχθη υπέρ της διατήρησης του νόμου για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και υπέρ του περιορισμού της οικονομικής μετανάστευσης.  

Σημειωτέον, ότι τόσο η μετανάστευση όσο και το Ισλάμ, είναι ζητήματα που ο υποψήφιος της Γαλλικής Κεντροδεξιάς και πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχει θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Η στροφή του Σαρκοζί προς τα δεξιά, εγγράφεται και αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι στον πρώτο γύρο των εκλογών, έδωσαν στο ακροδεξιό κόμμα το υψηλότατο ποσοστό του 17,9%.

«Σκοπεύω να διατηρήσω τον νόμο περί απαγόρευσης της μπούρκας και θα φροντίσω να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Σοσιαλιστής υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, ψηφίστηκε στη Γαλλία νόμος που απαγορεύει να καλύπτουν οι γυναίκες το πρόσωπό τους με μουσουλμανική μαντίλα (μπούρκα η νικάμπ, η έτερη εκδοχή της ισλαμικής μαντίλας που αφήνει ακάλυπτα τα μάτια), σε δημόσιους χώρους, στον δρόμο, στους δημόσιους κήπους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα. Ο νόμος αφορά κυρίως περί τις 2.000 μουσουλμάνες, οι οποίες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φορούν μουσουλμανική μαντίλα που καλύπτει το πρόσωπο. Οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν δικαίωμα να αφαιρούν την ισλαμική μαντίλα από τις γυναίκες που τη φορούν όμως αυτές κινδυνεύουν να τούς επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ, ακόμη και να τούς αφαιρεθεί η γαλλική ιθαγένεια. Ο νόμος προβλέπει επίσης την τιμωρία των ανδρών που υποχρεώνουν μια γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα τους με μαντίλα με ποινές που φθάνουν μέχρι και φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Η ποινή διπλασιάζεται αν η εξαναγκαζόμενη γυναίκα είναι ανήλικη.

Αναφορικά με τη μετανάστευση, ο σοσιαλιστής υποψήφιος υποστήριξε ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός της οικονομικής μετανάστευσης σε περίοδο κρίσης. Πρόσθεσε δε, ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στις 6 Μαΐου, θα επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση το ζήτημα της καταγραφής, σε ετήσια βάση των αναγκών της γαλλικής οικονομίας, σε εργατικό δυναμικό. «Θεωρώ ότι ουδέποτε θα υπάρξει μηδενική μετανάστευση. Θεωρώ ότι πάντα θα υπάρχει μια νόμιμη μετανάστευση. Μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών; Αυτό είναι μια συζήτηση», τόνισε ο Ολάντ. «Οσον αφορά τους ξένους φοιτητές δεν τάσσομαι υπέρ του περιορισμού τους. Θεωρώ ότι η παρουσία ξένων φοιτητών στις πανεπιστημιακές μας σχολές είναι ευκαιρία, όχι μόνο για εκείνους αλλά και για μάς», υπογράμμισε ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών. Ο Ολάντ αναφέρθηκε επίσης και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης σε οικονομικό επίπεδο. «Δεν είναι φυσιολογικό ένας ορισμένος αριθμός εργοδοτών με κυνικό τρόπο να χρησιμοποιεί παράνομο εργατικό δυναμικό», είπε και πρόσθεσε ότι σε σχέση με την οικονομική μετανάστευση, «η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα ορίζει τον αριθμό των αναγκών της γαλλικής οικονομίας».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: