"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Εφαγε 2 διεθνείς καταδίκες για στρατιωτική πειθαρχία, αστυνομικούς ξυλοδαρμούς

(1) Στρατιωτική πειθαρχία και στερητικές της ελευθερίας πειθαρχικές ποινές (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 20.3.2012, Cos και Demir κατά Toυρκίας)

Οι προσφεύγοντες ήταν αντίστοιχα αξιωματικός και υπαξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η στρατιωτική ιεραρχία τούς τιμώρησε με πειθαρχικές ποινές στερητικές της ελευθερίας, τις οποίες εξέτισαν σε πειθαρχικά κελιά της Διοίκησης Χωροφυλακής της Κωνσταντινούπολης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η στέρηση της ελευθερίας των προσφευγόντων δεν αποτελεί μια κανονική κράτηση «κατόπιν καταδίκης από ένα αρμόδιο δικαστήριο», την ιδιότητα του οποίου ασφαλώς δεν έχει η στρατιωτική ιεραρχία. Δέχθηκε λοιπόν την προσφυγή κατά το μεγαλύτερο μέρος της, δεν επιδίκασε όμως αποζημίωση διότι δεν είχε νομίμως ζητηθεί.
Σημ.: Ο λοχαγός και ο συνταγματάρχης δεν θα μπορούν, φαίνεται, πλέον να τιμωρούν με «φυλάκιση» 20 ή 40 ημερών τον απείθαρχο στρατιώτη. Η «ψειρού» και το «μπαλαούρο» φαίνεται ότι εξαφανίζονται πλέον. Η στρατιωτική πειθαρχία άραγε;

(2) Διαδηλώσεις γυναικών, ξυλοδαρμοί και δακρυγόνα της Αστυνομίας (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 20.3.2012, Pekaslan κ. λπ. κατά Toυρκίας)

Οι πέντε προσφεύγουσες έλαβαν μέρος σε διαδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στις 8.3.2005. Παραπονούνται ότι η Αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα αέρια για να διαλύσει τη διαδήλωση, τις τέσσερις δε από αυτές τις χτύπησαν και τις συνέλαβαν.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία διαπίστωσε σωματικές βλάβες σ' αυτές και αφού δεν προσκομίστηκε αντίθετη απόδειξη από την τουρκική κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι σωματικές βλάβες προκλήθηκαν από τα αστυνομικά όργανα και, συνεπώς, υπήρξε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση σε βάρος τους, κατά παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη διαδήλωση και η απαγγελία κατηγορίας στις τέσσερις προσφεύγουσες για τη συμμετοχή τους σε ειρηνική διαδήλωση υπήρξε μέτρο δυσανάλογο και μη αναγκαίο για την πρόληψη αταξίας, κατά την έννοια της παραγρ. 2 του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ και, συνεπώς, παραβιάσθηκε και το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ. Απέρριψε όμως την προσφυγή ως προς την άλλη προσφεύγουσα, ως αναπόδεικτη.

Καταδίκασε δε την Τουρκία να πληρώσει σε καθεμιά από τις τέσσερις προσφεύγουσες το ποσό των 12.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και από κοινού 2.500 ευρώ συνολικά για τη δικαστική τους δαπάνη.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: