"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Χαριστική βολή δίνεται στο Nabucco από την Ουγγαρία

Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Θανάσιμο πλήγμα» για τον αγωγό Nabucco χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές η προαναγγελία του «διαζυγίου» της Ουγγαρίας με την κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, το έργο αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα» τα οποία συνίστανται, όπως σημείωσε, «τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην τροφοδοσία του με φυσικό αέριο».

Για το λόγο αυτό, όπως προανήγγειλε ο Όρμπαν, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Ουγγαρίας, η MOL, που είναι μέτοχος στην κοινοπραξία, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από αυτήν - στρεφόμενη, την ίδια στιγμή, προς τη ρωσική Gazprom και το δικό της αγωγό South Stream. «Θα θέλαμε να δούμε έναν South Stream που να έχει άμεση σχέση με το έδαφος της Ουγγαρίας», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
 
«Η MOL και η Ουγγαρία έχουν κομβικό ρόλο, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης. Έτσι, εάν όντως η MOL εγκαταλείψει το έργο, τότε αυτό θα είναι ένα εν δυνάμει θανάσιμο πλήγμα για το Nabucco», δήλωσε ο Φίλιπ Κλάντεκ, ειδικός αναλυτής στο Bloomberg Industries.
 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αγωγός έχει -επισήμως, τουλάχιστον- τη στήριξη και της Ε.Ε. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ολοένα περισσότεροι αξιωματούχοι (όπως ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ) έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμος με τη σημερινή του μορφή, ενώ παράλληλα «κλείνουν το μάτι» προς τη Μόσχα.

Αρκετοί σημειώνουν, επίσης, πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δηλώσεις Όρμπαν έγιναν από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει θέσει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης την Ουγγαρία, εξαιτίας της οικονομικής της πολιτικής, «παγώνοντας» τις επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ. Μήπως, λοιπόν, ο Όρμπαν θέλησε να το παίξει ακληρός;

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: