"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Aφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει» λεει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν

Καταφέραμε να μας κράζουν μέχρι και οι παραδοσιακοί φίλοι μας...

«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Σύμφωνα με το γάλλο πολιτικό, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και «φίλος» της Ελλάδας,
«τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ - και εν προκειμένω της Ελλάδας - ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της». «Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη» προσθέτει ο βετεράνος πολιτικός.

Στην ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει ότι για τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000». Ωστόσο επιμένει ότι «η αμαρτωλή δημοσιονομική διαχείριση» αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και όχι το σύνολο της ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση»,
σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο γάλλο δημοσιογράφο
Γκιγιόμ Ταμπάρ παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα σημειώνοντας ότι «οι πανηγυρικοί εορτασμοί για τα τριάντα χρόνια από την πρώτη εκλογή του Μιτεράν στην προεδρία συνθέτουν μια παραμορφωτική εικόνα αποκρύπτοντας τα αρνητικά της προεδρίας του».

Για να προσθέσει (δηκτικά) στη συνέχεια ότι «είναι γεγονός ότι ο Φρανσουά Μιτεράν έκανε ελάχιστα πράγματα». Στο ερώτημα αν θεωρηθεί ότι στη δική του προεδρία «η Γαλλία άλλαξε περισσότερο από ό, τι στις δύο θητείες Μιτεράν» ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν απαντά: «Aυτό είναι γεγονός». 


BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: