"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 7 εκατομμύρια ημέρες αδείας

Tης Χριστινας Κοψινη

Γνωρίζετε πόσες αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ και πόσοι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιμένουν την απόφαση με την οποία θα ξεκινήσει η απρόσκοπτη(;) καταβολή της σύνταξής τους;  

Περίπου 220.000 αιτήσεις. 

Πώς είναι δυνατό τόσες χιλιάδες άνθρωποι να περιμένουν πάνω από ένα χρόνο (αυτήν την περίοδο οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εξετάζουν τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν τον Απρίλιο του 2011) και να μην έχουν επαναστατήσει; Υπάρχει άλλη χώρα με τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής για τόσο χαμηλές συντάξεις;  

Oση προσπάθεια και αν καταβάλλω να βρω τις απαντήσεις μου στον περίφημο περίσσευμα υπομονής που έχει ο Ελληνας, δεν τα καταφέρνω. Αλήθεια, πότε απέκτησε την υπομονή όταν δεν μπορεί να περιμένει σε μια ουρά πάνω από 10 λεπτά αδιαμαρτύρητα και δεν σηκώνει δευτερόλεπτο καθυστέρησης όταν οδηγεί το Ι.Χ. του.

Για ένα τόσο μαζικό φαινόμενο κι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι οι καθυστερήσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ, μόνο μία αιτία μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση: το εισοδηματικό απόθεμα, το κομπόδεμα ή τα κρυφά έσοδα από ενοίκια, μερίσματα και άλλες πηγές. 

Βέβαια, μέσα στις 220.000 υπάρχουν και κάποιοι που εξαθλιώνονται σε δανεικά έως ότου εκδοθεί η σύνταξη, άλλοι που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε «μέσον» ή, κατά το ορθότερο, σε «δόντι», σε φίλους και γνωστούς εντός των υπηρεσιών. Ομως, αυτή η μειονότητα, που ήταν πάντα μειονότητα, παραμένει ανήμπορη, δεν μπορεί να αντιδράσει και συνήθως δεν διαθέτει την απαιτούμενη δικτύωση για να λύσει το πρόβλημά της. Και σήμερα που οι υπηρεσίες των Ταμείων λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό, πλήττεται ακόμη περισσότερο. Ομως, οι υπόλοιποι έχουν τον τρόπο τους να περιμένουν στωικά.

Η βασική αιτία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην τεχνολογική και μηχανογραφική αναβάθμιση του συστήματος. Αυτές οι καθυστερήσεις και η έλλειψη της ηλεκτρονικής διαφάνειας συνέβαλαν ώστε να γίνει το ΙΚΑ ξέφραγο αμπέλι πλασματικών συντάξεων και επιδομάτων. 

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι και αυτό που συνέβαινε με το αδειολόγιο των ιατρών του ΙΚΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι με 5-10 ευρουλάκια οι περισσότεροι εργαζόμενοι μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη άδεια με αποδοχές ΙΚΑ από τον γιατρό τους. Μάλιστα, μόνο το 2009 οι γιατροί του ΙΚΑ είχαν γράψει άδειες ασθενείας για επτά εκατομμύρια ημέρες.

Το ΙΚΑ θεωρεί ότι σύντομα όλα αυτά θα είναι παρελθόν. Ο υποδιοικητής του, αρμόδιος για θέματα Πληροφορικής, κ. Γ. Σαριβουγιούκας δήλωσε  ότι σύντομα προκηρύσσεται το έργο για την έκδοση της σύνταξης «σε μία ημέρα» ηλεκτρονικά. Το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο, αλλά απομένει η έγκριση από το ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ούτε κι εγώ θυμάμαι πια πόσες φορές έχει εξαγγελθεί η έκδοση της σύνταξης σε 2, 3 μήνες. Αλλά, ας ελπίσουμε. Αλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: